Дарія Шевченко

Винні у ДТП пішоходи відповідатимуть перед законом та сплачуватимуть штрафи

facebook_com_news_ngs_650x410

Пішоходи, з вини яких трапилась ДТП, тепер не лише відповідатимуть перед законом, але й матеріально відшкодовуватимуть свої дії. Таке рішення повідомив Верховний Суд України. За попередніми даними, часто під час судових процесів винним робили водія.

- Багато років існувала судова практика, згідно з якою, якщо пішохід сам постраждав в ДТП, то в позові власника автомобіля до нього відмовляли. Мовляв, пішохід – не господар джерела підвищеної небезпеки (таким за законом вважається будь-який транспорт). І стягувати з нього за «пошкодження джерела підвищеної небезпеки», нібито, не було підстав. Опубліковане рішення – відмова від цієї порочної практики,- каже юрист Вадим Володарський.

Інші юристи підтримують таке рішення Верховного Суду, та зазначають, що у практиці було багато випадків, де аварії траплялись саме через вину пішохода. Наші люди повинні пам'ятати, що  пішохід – це також учасник дорожнього руху, який зобов’язаний дотримуватись правил.

- Головна користь від рішення ВСУ – зниження в перспективі кількості ДТП з вини пішоходів. Перш за все рішенням суду скористаються страхові компанії, які сплачують страхові відшкодування за КАСКО. Але чимало водіїв не мають поліса КАСКО, і якщо вони дізнаються зі ЗМІ та «сарафанного радіо», що є реальна можливість відсудити гроші у пішохода на ремонт автомобіля, то почнуть подавати і вигравати позови, особливо якщо шкода велика. Інформація про те, що, потрапивши під колеса, можна ще й заплатити за ремонт автомобіля, який наїхав на вас, пошириться швидко, змусить багатьох необережних пішоходів замислитися і, в результаті, – врятувати своє життя і здоров’я, - каже юрист Володимир Столітній.

Юристи додають, що матеріальну шкоду можуть забрати не лише з живого пішохода, але й у випадку його смерті – з його спадкоємців, але не більше, ніж в розмірі отриманої спадщини.

За даними патрульної поліції, за 10 місяців 2019 року в Україні з вини пішоходів сталося 579 ДТП з потерпілими (2,7% від усієї кількості ДТП з постраждалими), загинуло 83 людини (3% від усієї кількості загиблих в ДТП), травмовано 533 людини (2% від усієї кількості загиблих в ДТП).

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео