Оксана Бучко

П’ять причин для тернопільських абітурієнтів, аби обрати виш у Словаччині

Slov

Своє майбутнє тернопільські абітурієнти можуть знайти  у 18-ти державних університетах Словаччини. У цій країні українці можуть отримувати безкоштовну освіту згідно з підписаною угодою у 2014-му році.

П’ять переваг такого навчання описує osvita.ua.

1. Доступність освіти

Безкоштовна освіта доступна на словацькій мові. Словацькі університети не вимагають сертифікат знання певного рівня словацької мови, тому мову ви можете вивчати будь-яким зручним для вас способом. Будуть це мовні курси, репетитор або книга-самовчитель, обирати тільки самому абітурієнтові.

При подачі документів на більшість спеціальностей у словацьких університетах немає вступних іспитів, а це значить, що зарахування відбувається на підставі виписки оцінок і середнього бала.

2. Доступна ціна

Проживання також не є дорогим. Кожен студент з України отримує місце в гуртожитку, ціна якого близько 60 євро в місяць, на харчування та інші дрібні витрати студенту знадобиться близько 200 євро на місяць. Ці витрати дуже близькі до тих, які мають іногородні студенти, які приїжджають на навчання до Києва.

3. Диплом європейського зразка

Всі державні університети з акредитацією отримують фінансування від Європейського Союзу, а значить, якість освіти в словацьких університетах проходить ретельну перевірку і має відповідати єдиному міжнародному зразку. Після закінчення навчання в університетах Словаччини випускники отримують диплом європейського зразка, який дає можливість працювати в будь-якій країні ЄС, а договір про еквівалентність документів про освіту між Україною та Словацькою республікою дає право і конкурентну перевагу у роботодавців при працевлаштуванні в Україні.

4. Отримання ВНЖ

Словаччина – одна з небагатьох країн Європейського Союзу, яка дає іноземним студентам, котрі вступили, посвідку на проживання відразу після їх приїзду в країну. Залежно від обраного ступеню навчання – бакалавр, магістр та інші, відділення поліції у справах іноземців видає карту ВНЖ на 3 роки і більше з можливістю продовження. Посвідка на проживання не тільки збільшує міграційні права, а й дає можливість студенту офіційно підробляти під час навчання або ж офіційно працювати після закінчення навчання. Так, студент зможе забезпечувати себе самостійно, ще навчаючись в університеті.

5. Міжнародні програми

Проходячи навчання в державних університетах Словаччини, студенти мають можливість удосконалювати мови (англійська, французька, німецька та багато інших) абсолютно безкоштовно, а також брати участь в програмах з обміну студентами, таких як Erasmus+ або Work & Travel. Erasmus+ – це міжнародна програма з обміну студентами, яка надає можливість навчатися в іншій країні, що бере участь в програмі, один семестр і отримати необхідний досвід освіти в іншій країні, а також отримувати стипендію. Це стане великим плюсом в резюме випускника, розширить рівень його знань і мовної практики.

Крім того, навчання у Словаччині – це можливість подорожувати. Є безліч привабливих місць, які відкривають для себе тисячі туристів з усього світу. Це екологічно чиста і мальовнича територія з величезною кількістю кришталево-чистих озер, термальних і гірськолижних курортів на вершинах Високих і Низьких Татр. Словацька республіка входить до 20-ки найбільш екологічно чистих країн світу. Братислава знаходиться поблизу інших не менш мальовничих європейських столиць. Словацькі студенти мають право безкоштовного пересування на поїздах по Словаччині і знижку близько 40% для пересування на громадському транспорті, що дає їм можливість відвідувати гарні, цікаві міста Словаччини і відкривати для себе нові країни за невеликі гроші.

У кожному університеті Словацької республіки є спортивні кафедри, в розпорядженні яких є багато спортивних майданчиків. Всі вони знаходяться у вільному доступі для студентів. Також будь-який вид спорту, який доступний на кафедрі, можна обрати як додатковий предмет, що дає можливість студенту займатися улюбленим видом спортом разом з тренером безкоштовно.

Вступна компанія у Словаччині вже в розпалі. Крайній термін подачі документів – до кінця березня.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео