У новостворених ОТГ Тернопільщини відбулися інформаційно-просвітницькі заходи

2ae8ec2da1a42b4df4bd890cbef69591

Комітет виборців України в Тернопільській області провів серію інформаційно-роз’яснювальних зустрічей в низці населених пунктів, де 22 грудня відбуватимуться перші вибори в об’єднаних територіальних громадах.  

Зустрічі з активними виборцями, членами виборчих комісій, кандидатами в депутати та на посади голів ОТГ відбулися в селищі Великі Бірки та селі Малий Ходачків Тернопільського району, селах Красне та Вікно Гусятинського району, селах Нараїв та Куряни Бережанського району, Млинівці та Присівці Зборівського району. Йшлося про реформу децентралізації та нові можливості для ОТГ, нові органи місцевого самоврядування та їхні повноваження, виборчу систему та організацію перших виборів, йдеться на сайті обласної ради. 

– Для мешканців сіл, які об’єднуються, важливо з’ясувати свої потенційні можливості після об’єднання, уточнити свої перші кроки на мапі реформи децентралізації і почути про досвід інших громад, –каже координатор просвітницьких проектів Ігор Ковалик.

Учасники заходів отримали інформацію про актуальну законодавчу базу децентралізації, тенденції подальшого реформування, кореляцію з реформами освіти і медицини, про плани реалізації адміністративної реформи в Україні.

Присутніх цікавили механізми формування ресурсів об’єднаної громади, державних субвенцій та дотацій, умови отримання технічної допомоги від зарубіжних партнерів. Відповіді на запитання учасників заходів супроводжувалися успішними прикладами з життя ОТГ, де працювали експерти. Найбільше питань стосувалося земельної реформи і передачі земель за межами населених пунктів в розпорядження об’єднаних громад. Також жителі сіл, в яких 22 грудня відбуватиметься голосування, цікавилися питання виборчого законодавства.

– Такі інформаційно-роз’яснювальні зустрічі з виборцями важливі. В першу чергу для членів виборчих комісій різних рівнів та кандидатів, які зможуть застосувати їх на практиці, оскільки є учасниками виборчого процесу, – вважає координатор правових програм КВУ  в Тернопільській області Володимир Курило.

Заходи проведено в рамках проекту Координатора проектів ОБСЄ в Україні «Підтримка належного врядування в місцевих громадах як складової реформи децентралізації».

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео