Орест Сарматський

Урожай зернових рекордно зміцнив гривню (Агроновини)

2001 (Copy)

У посиленні курсу гривні, яке відбувається протягом листопада-грудня 2019 р, значну роль відіграють врожаї зернових та олійних культур.

Про це повідомляє AgroPolit.com з посиланням на пресслужбу Національного банку України.

– У жовтні-грудні основними джерелами надлишкової пропозиції валюти були надходження від українського експорту, зокрема завдяки рекордному врожаю зернових та олійних культур, та продаж коштів від валютних залучень державних компаній, – повідомили у Нацбанку. 

Там зазначають, що саме приплив валюти від експорту аграрної продукції наразі відіграє ключову роль у зміцненні гривні, в той час як приплив іноземних інвестицій до державного боргу України, яке спричинило різке падіння курсу валют у липні-вересні 2019 р., вже не відіграє вирішальної ролі на валютному ринку.

– Водночас Національний банк активно викуповував надлишкову валюту для поповнення міжнародних резервів. Загалом з початку 2019 р. обсяг чистих валютних інтервенцій сягнув понад $5,5 млрд, – додають в НБУ.

2002 (Copy)
2002 (Copy)

Рентабельність вирощування кунжуту в Україні складає 700% — експерт

Асканійська державна сільськогосподарська дослідна станція Інституту зрошуваного землеробства Національної академії аграрних наук займається вирощуванням кунжуту в умовах посушливого степу України з 2013 р. В Україні рентабельність вирощування культури складає 700%. Про це розповіла заступник директора з наукової роботи Асканійської ДСДС ІЗЗ НААН Віра Коновалова у блозі на SuperAgronom.com.

За її словами є три переваги вирощування кунжуту в Україні:

* висока рентабельність;

* високий вміст рослинних жирів;

* кунжутова олія за своїми смаковими якостями належить до найкращих харчових олій.

– Ціна насіння індійського кунжуту в Україні нині становить близько 80 грн/кг при фасуванні мішками. З гектара можна отримати від 1 до 1,5 т насіння кунжуту, що забезпечує мінімум 70 тис. грн/га, з рентабельністю до 700%. Якою б не була технологія вирощування кунжуту, можливість такого заробітку значно перевищує соняшникові чи ріпакові доходи, – уточнила Віра Коновалова.

Також вона додала, що в насінні кунжуту міститься майже 60% рослинних жирів, серед яких лінолева, олеїнова, пальмітинова, міристинова, арахінова, стеаринова і лігноцеринова кислоти. Ці речовини є незамінними для організму людини і беруть участь у всіх життєво важливих процесах. Окрім того, кунжутова олія за своїми смаковими якостями належить до найкращих харчових олій поряд із широко відомою в усьому світі прованською. Вона зберігає свої корисні властивості протягом 9 років без істотних змін вітамінно-мінерального і хімічного складу.

Також в НААН вивчали вплив краплинного зрошення на формування фітоценозу, врожайність та якість насіння кунжуту.

– Дослідили різні способу поливу кунжуту. Найвищу урожайність кунжуту залежно від способу поливу було отримано на поверхневому краплинному зрошені 0,89 т/га з прибавкою відносно контролю 0,36 т/га. На краплинному підґрунтовому отримали на 0,11 т/га більше, ніж за поливу звичайним дощуванням. А от найвищу олійність насіння кунжуту отримали при поливі дощуванням 57,1 %, тоді як при краплинному поверхневому зрошені 53,2%, а підґрунтовому 53,7%. Оцінка економічної ефективності використання різних способів поливу посівів кунжуту показала, що найвищий прибуток в поточному році — 55 245 грн/га забезпечило краплинне поверхневе зрошення, рентабельність при цьому склала 283%, – підсумувала експертка.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео