Оксана Бучко

Розмитнення для тернополян стане ще доступнішим

Євробляхи

Запланованих штрафів з Нового року  для «євробляхерів» у розмірі 170 тисяч гривень у  січні не буде. Після чотиридневних мітингів у Києві під Верховною Радою та квартирою президента, у яких брали участь тернополяни від ГО «Авто Євро Сила», Кабінет міністрів пообіцяв розглянути правки в законах щодо доступного розмитнення.

Це два законопроекти - Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо спрощення умов ввезення на митну територію України транспортних засобів та приведення умов оподаткування до загального режиму акцизних зборів Європейського Союзу № 2342 та Проект Закону про внесення змін до Митного кодексу України щодо тимчасового зупинення застосування штрафних санкцій за порушення порядку ввезення транспортних засобів на митну територію України №2345. Кабінет міністрів пообіцяв розглянути ці два законопроекти відразу на першому засіданні у новому році – 14 січня. А після засідання Уряду це питання протягом місяця врегулюється у Верховній раді.

Завдяки прийняттю цих двох законів, власники автомобілів на європейських номерах зможуть законним шляхом та доступно розмитнити та перереєструвати авто. До прийняття нових законів, поліція накладати штрафи не буде, повідомляє mvs.gov.ua.

Але, що ж буде, якщо закони № 2342/2345 не приймуть?

- Звісно, найважча ситуація для громадянами України, що загнали автомобіль на себе в митному режимі «транзит» – їх чекає штраф у розмірі 170 тис. грн. та конфіскація транспортного засобу, - пояснює кандидат юридичних наук адвокат Іван Казачук на autokiev.info. - Те саме чекає і заробітчан, які загнали автомобіль на себе в митному режимі «тимчасове ввезення» під консульський облік на 2 місяці і в яких закінчився цей строк. Простіша ситуація, якщо можна так сказати, із автомобілями, що загнані іноземцями в митному режимі «тимчосове ввезення» на рік та передані громадянам України по довіреності. Якщо цей річний строк ще не сплинув – іноземець може вивезти автомобіль за кордон. Проте, якщо вже сталася прострочка, єдина дорога цим автомобілям, це – майданчики розборок та металобази. В зв’язку із відновленням з Нового року дії поліцейських штрафів, пересування дорогами на таких автомобілях грозить отриманням від патрульного поліції штрафу в розмірі 8500 грн., повторне – 17 тис. грн., а від митниці - штрафу в розмірі 170 тис. грн. та конфіскацію автомобіля. А розмитнити таке авто з Нового року неможливо, оскільки «Тимчасовий порядок виконання митних формальностей під час здійснення митного оформлення транспортних засобів для їх вільного обігу на митній території України», згідно якого розмитнюються «євробляхи» (та який би продовжив свою дію після прийняття законів № 2342/2345) втрачає свою силу – 1 січня 2020 року.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео