Оксана Бучко

Тернополяни можуть підтримати підозрюваних у вбивстві Павла Шеремета петицією

79086459_3068204669859759_5781211209470574592_n

Петицію про надання волі підозрюваним у справі по вбивству журналіста Павла Шеремета громадянам України Юлії Кузьменко та Андрію Антоненку зареєстрували 23 грудня. Тернополяни можуть таким чином продовжити свій спротив проти дискредитації волонтерів та добровольців.  Попередньо в місті провели концерт на підтримку підозрюваного музиканта та ветерана АТО Андрія Антоненка «Свободу Ріфмастеру!»

– Українське громадянське суспільство занепокоєне поточним станом дотримання законності та права в Україні, який було створено з відповідно конкретних процесуальних дій та судового процесу щодо демонстративної публічності попереднього звинувачення на досудовому рівні з порушенням норм Кримінально-процесуального Кодексу України та щодо обрання запобіжних заходів судом на час проведення досудового розслідування до громадян України Юлії Кузьменко та Павла Антоненка, які є підозрюваними у справі по вбивству журналіста Павла Шеремета, – йдеться у тексті петиції. – Українські громадяни у своїй переважній більшості після такої явної демонстрації правоохоронною та судовою владою України суспільству своєї ексклюзивної сили та права на тлумачення законодавства по відношенню до громадянина тепер не почувають себе безпечно в Україні з огляду на те, що подібні заходи правосуддя можуть в подальшому бути застосовані також і до інших громадян України, що мають не завжди комфортну до влади думку та позицію.

Зокрема, звертають увагу на неадекватність рішення суду по підозрюваних у справі, як таке, що є достатньо обґрунтованим слідством для застосування обмеження волі та тримання людей під вартою в слідчому ізоляторі згідно з положенням ст. 177 Кримінально-процесуального Кодексу України, де чітко зазначено наступне: «Підставою застосування запобіжного заходу є наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення, а також наявність ризиків, які дають достатні підстави слідчому судді, суду вважати, що підозрюваний, обвинувачений, засуджений може здійснити дії, передбачені частиною першою цієї статті.

Зазначають, що слідчий, прокурор не мають права ініціювати застосування запобіжного заходу без наявності для цього підстав, передбачених цим Кодексом».

В частині 1 першій цієї ж статті чітко зазначено, що:

  1. Метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим, покладених на нього процесуальних обов’язків, а також запобігання спробам:

1) переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду;

2) знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення;

3) незаконно впливати на потерпілого, свідка, іншого підозрюваного, обвинуваченого, експерта, спеціаліста у цьому ж кримінальному провадженні;

4) перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином;

5) вчинити інше кримінальне правопорушення ЧИ ПРОДОВЖИТИ кримінальне правопорушення, у якому підозрюється, обвинувачується.

– Але ані громадянка Юлія Кузьменко, ані громадянин Андрій Антоненко в минулому не мали судимостей, не притягувались до кримінальної відповідальності, не стояли на обліку в правоохоронних органах, – йдеться у тексті. – Більш того, збереження здійснення їхньої професійної діяльності на час проведення досудового розслідування по справі, де вони є поки що лише підозрюваними, є також значимим для суспільства. А зокрема вони є надважливо значимими для збереження здоров’я майбутнього української нації, дітей України, даючи можливість продовження здійснення клінічної лікувально практики кандидату медичних наук кардіохірургу Юлії Кузьменко з огляду на унікальність її професії для надання медичної допомоги дітям України. Не менш значимим для розвитку сучасної культури української нації є сценічна й концертна діяльність музиканта й композитора Андрія Антоненка. Стаття 62 Конституції України наголошує, що особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Обвинувачення не може ґрунтуватися на доказах, одержаних незаконним шляхом, а також на припущеннях. Пункт 27 частини першої Конституції України дозволяє Президенту України здійснювати помилування, а тому у своїх сподіваннях бути почутими та заспокоєними наведенням правового ладу в державі українські громадяни звертаються до Вас, Пане Президенте з цією петицією та з проханням своїм окремим рішенням надати волю підозрюваним у справі по вбивству журналіста Павла Шеремета громадянам України Юлії Кузьменко та Андрію Антоненку.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео