Віра Олександрович

Традиційна схема: біля храму у Тернополі виросте житлова висотка (фото, відео)

На території ділянки, яку у Тернополі віддали для зведення храму, виросте висотка. Депутати вже не вперше погодилися на таку схему фактично безкоштовної передачі землі громади під житлову забудову.

Питання «Про встановлення коефіцієнта» було у порядку денному сесії 20 грудня. Доповідала з цього питання начальник міського Відділу квартирного обліку та нерухомості Тетяна Басюрська. «За» врешті були 34 депутати.

Депутати1
Депутати1

Нагадаємо, коефіцієнт для забудовника, що зводить житло біля храму, знижують не вперше. У такий спосіб, наприклад, вчинили при побудові собору Святих Рівноапостольних Костянтина і Єлени на перехресті вулиць Тарнавського і Київської. Тобто за рахунок коштів вилучених із реалізації квартир багатоквартирного житлового будинку збудованого у першій черзі, врешті і зведуть храм.

Цього разу чиновниця просила встановити для релігійної організації «Парафія святого апостола і євангелиста Івана Богослова» Тернопільської єпархії Української православної церкви коефіцієнт 0,1 від розміру пайового внеску на розвиток інженерно-транспортної і соціальної інфраструктури Тернопільської міської територіальної громади (МТГ) при будівництві храму святого апостола Івана Богослова із багатоквартирним житловим будинком з вбудовано-прибудованими приміщеннями громадського призначення та стоянками для автомобілів за адресою: вул. Леся Курбаса.

Депутати2
Депутати2

Саме цей момент, а саме – побудова висотки на території, яку фактично віддали релігійній громаді для храму, викликала спротив у частини депутатів. Мовляв, це, по суті, схема безкоштовної передачі міської землі забудовнику. Хоча ту ділянку можна було б продати з аукціону і виручити більше для міської скарбниці. Довелося втрутитися міському голові Сергію Надалу і пояснити, чому релігійна громада може отримати такі преференції. Мовляв, у такий спосіб міська рада вносить свій вклад у зведення ще однієї церкви, щоб згодом не докладати гроші.

До речі, на сесії того дня розглянули чимало цікавих питань. «Терен» про це докладно писав ТУТ, ТУТ, ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Фото і відео авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео