Орест Сарматський

В Україні запровадять держпідтримку енергетичних культур (Агроновини)

2701 (Copy)

У Держенергоефективності підготували зміни до українського законодавства, які запровадять програму державної підтримки вирощування біоенергетичних культур.

Про це заявив директор Держенергоефективності Юрій Шафаренко, передає Укрінформ.

– Ми розробили проект змін до законодавства і проект постанови Кабінету міністрів. Ми хочемо надати державну допомогу цьому напрямку (вирощування біоенергетичних культур, – ред.)... Приблизно за такою самою схемою, як зараз робимо з «теплими кредитами», ми будемо відшкодовувати певний відсоток або на закупівлю паростків для вирощування, або на добрива, або на техніку. Це питання для обговорення, – зазначив Юрій Шафаренко.

Він додав, що розвиток біоенергетики дасть змогу Україні стати більш енергонезалежною і саме тому його потрібно стимулювати шляхом підтримки з держбюджету.

– Ми можемо бути абсолютно енергетично незалежними завдяки вирощуванню біоенергетичних культур. Ми можемо замістити біоенергетичними культурами понад 9 млрд м куб. газу, – наголосив Юрій Шафаренко.

2702 (Copy)
2702 (Copy)

У Європі прогнозують подорожчання картоплі

Наступного сезону країни Євросоюзу наступного сезону припинять використання інгібітора паростків картоплі хлорпрофама (CIPC). Поки вчені працюють над альтернативними інгібіторами, фермери планують будувати овочесховища. Про це повідомила пресслужба Української асоціації виробників картоплі.

Курт Корнеліссен та Ільзе Екхаут з Бельгійського тестового центру з вирощування картоплі визнають, що витрати на зберігання на середній та довгостроковий термін будуть вищими через заборону CIPC. Вони думають, що це збільшення буде вплине на контрактні ціни.

– У першу чергу труднощі матимуть експортери, що постачають картоплю на далекі відстані, в країна Африки та Азії. Процес сортування, пакування та транспортування займає близько двох тижнів, за які картопля може прорости, – йдеться у повідомленні.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео