Чортків став міською об’єднаною територіальною громадою

81391377_2464354923824883_8715155733609447424_o

До Чорткова приєднались села Біла, Бичківці, Скородинці та Росохач. Згідно з затвердженим Тернопільською обласною радою перспективним планом формування територій громад в області (рішення №790 від 8.06.2018), Чортківська ОТГ повинна була утворитись ще декілька років тому. Втім, керівництво Чортківського району різними способами перешкоджало утворенню саме такої громади, тож процес затягнувся на роки.

Попри все, з Тернопільської обласної державної адміністрації надійшли позитивні висновки щодо добровільного приєднання Білівської, Бичківської, Скородинської та Росохацької сільських територіальних громад до територіальної громади міста обласного значення Чорткова Тернопільської області. І вже 24 грудня 2019 року на засіданні сесії Чортківської міської ради депутатами було підтримано проект про надання згоди на добровільне приєднання до міста Чорткова чотирьох вищеперелічених сільських рад. Варто зазначити, що згідно з перспективним планом, до Чортківської ОТГ повинні були би увійти ще Горішня Вигнанка та Пастуше. Втім, оскільки Горішньовигнанський сільський голова наклав вето на рішення депутатів про приєднання до Чорткова, до складу громади не змогли увійти і мешканці села Пастуше.

– Децентралізація в жодному разі не знищить села та не загальмує розвиток міста. Без грошей, без перспектив, без доріг, без молоді, без людей середнього віку, але з сільрадами, які працювали на дотаціях – такими були перспективи сіл до реформи. Відтепер у громади з’явиться значно більше перспектив, можливостей довести до ладу інфраструктуру – школи, садочки, фельдшерсько-акушерські пункти, дороги, отримувати значно якісніші адміністративні та соціальні послуги, користуватись якісним транспортним сполученням, а відтак – суттєво покращити рівень життя всіх без виключення мешканців громади, – запевняють у міськраді. – Маючи статус об’єднаної територіальної громади, Чортківська громада матиме змогу претендувати на міжнародні грантові та донорські кошти від програм «DOBRE», «U-LEAD з Європою», Державного Фонду енергоефективності тощо.

Також хочемо раз і назавжди зруйнувати міф про те, що у селах, що приєднались до Чорткова, закриватимуть школи. Міністерство освіти та науки дало чіткі пояснення щодо концепції опорних шкіл, яка полягає в тому, що початкові школи однозначно будуть залишатися там, де є діти такого віку, а діти старшого віку (починаючи з 5 класу) ходитимуть в середні школи, які матимуть змогу забезпечити належний стандарт навчання з відповідною кількістю вчителів, шкільного обладнання і т.п.

Сьогодні, 2 січня, відбулась зустріч керівництва Чортківської міської ради, Чортківської районної державної адміністрації, сільських голів вищеперелічених сіл, керівників структурних підрозділів міської ради та РДА. На зустрічі обговорювали, які подальші кроки слід зробити всім сторонам для повноцінної роботи утвореної громади. Зокрема йшлося про функціонування галузі освіти, культури, соціального забезпечення, передачу установ – шкіл, садочків, клубів на баланс Чортківської міської ради, вирішення всіх фінансових питань тощо, йдеться на сайті міськради.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео