Аліменти на утримання дружини або чоловіка після розлучення

алім

Найчастіше аліменти стягуються на утримання дітей, але мало кому відомо, що на такі виплати мають право не лише діти, а й колишня дружина чи чоловік. Проте, якщо сплата аліментів на утримання дітей є безумовним обов’язком їх батьків, то аліменти на одного із подружжя призначаються при сукупності обставин, про які і розповімо далі.

Українським законом передбачено, що дружина і чоловік повинні матеріально підтримувати один одного, але законодавець захищає і осіб, що уже розірвали свій шлюб. Насамперед потрібно пам’ятати, що  за загальним правилом, право на аліменти має той із подружжя, який є непрацездатним (тобто досяг пенсійного віку або є особою з інвалідністю І, ІІ чи ІІІ групи), потребує матеріальної допомоги (якщо заробітна плата, пенсія, доходи від використання його майна, інші доходи не забезпечують йому прожиткового мінімуму, встановленого законом) за умови, що другий із подружжя може надавати матеріальну допомогу.

Так, право на утримання від колишнього чи колишньої має особа, , якщо вона стала непрацездатною до розірвання шлюбу або протягом одного року від дня розірвання шлюбу. Аби отримати такі аліменти особа повинна довести, що вона потребує матеріальної допомоги  та те, що її колишній чоловік, колишня дружина може надавати матеріальну допомогу.

У цьому правилі є важливе виключення: особа має право на утримання і тоді, коли вона стала особою з інвалідністю після спливу одного року від дня розірвання шлюбу, якщо її інвалідність була результатом протиправної поведінки щодо неї колишнього чоловіка, колишньої дружини під час шлюбу.

Законом передбачено і наступне: якщо на момент розірвання шлюбу жінці, чоловікові до досягнення встановленого законом пенсійного віку залишилося не більш як п'ять років, вона, він матимуть право на утримання після досягнення цього пенсійного віку, за умови, що у шлюбі вони спільно проживали не менш як десять років.

Аліменти на власне утримання може отримати і працездатна особа, але за умови якщо у зв'язку з вихованням дитини, веденням домашнього господарства, піклуванням про членів сім'ї, хворобою або іншими істотними обставинами, один із подружжя не мав можливості одержати освіту, працювати чи зайняти відповідну посаду. Умовами отримання аліментів такого виду є доведена потреба колишнього чоловіка чи дружини у матеріальній допомозі та можливість іншого з подружжя її отримувати. Важливо, що такі аліменти можуть надаватися лише протягом 3-ох років після розірвання шлюбу.

Також, право на утримання після розірвання шлюбу має жінка під час вагітності незалежно від того чи вона працює та її матеріального становища, чоловік/дружина, з якою проживаю дитина (до досягнення дитиною 3-ох років, а  якщо дитина має вади психічного та фізичного розвитку – до досягнення нею 6-ти років), один із подружжя, з яким проживає дитина з інвалідністю, яка не може обходитись без постійного стороннього догляду, і опікується нею (протягом всього часу проживання з дитиною з інвалідністю та опікуванням над нею).

Аби змусити колишнього чоловіка чи дружину сплачувати аліменти на утримання іншого з подружжя є два варіанти:

  • Добровільний – колишнє подружжя домовляється між собою та підписує договір про надання утримання та обов’язково засвідчує його у нотаріуса.
  • Судовий – той із подружжя, хто потребує матеріальної допомоги подає до іншого судовий позов. Судовий збір у таких справах не потрібно сплачувати, але потрібно пам’ятати, що суду потрібно надати достатні доказі на підтвердження своїх вимог.

Розмір аліментів визначається за спільною домовленістю сторін (якщо колишнє подружжя підписало між собою  договір на сплату аліментів), або коли згоди не вдалося досягти – розмір аліментів визначає суд. При цьому обов’язково враховується можливість одержання аліментів не лише від колишнього чоловіка чи дружини, а й від повнолітніх дочки, сина, батьків та з урахуванням інших обставин.

Утримання одному з подружжя може надається як правило, у грошовій формі.

Право одного з подружжя на утримання після розірвання шлюбу, припиняється у разі поновлення його працездатності, а також , якщо той одружився знову, або у випадку, якщо судом буде встановлено, що одержувач аліментів перестав потребувати матеріальної допомоги чи платник аліментів неспроможний надавати матеріальну допомогу.

Як бачимо, право колишньої дружини чи колишнього чоловіка на отримання аліментів від іншого з подружжя досить детально прописане в українському законі. На практиці такі аліменти стягуються не часто, адже багато-кому навіть невідомо про існування такої можливості. Якщо ж ви вирішили стягувати такі витрати із колишнього чи колишньої, раджу звернутися до адвоката, адже такий процес потребує  збору та аналізу доказів та грамотного представництва в суді.

Боднар Ольга, адвокат , керуючий АО «Твій адвокат», тел.38098673513500

 

Вибір читачів за тиждень

Відео