Орест Сарматський

Поголів’я свиней та корів упаде до найнижчого історичного рівня (Агроновини)

0501c (Copy)

Поголів'я свиней та великої рогатої худоби у 2020 р. упаде до найнижчого історичного рівня. Це стане основним трендом, який задаватиме тон всьому ринку м'яса України.

Такими очікуваннями на конференції «М’ясний бізнес 2019» поділився аналітик агропродовольчих ринків ФАО Андрій Панкратов, пише agroportal.ua.

Зокрема, за його прогнозами, поголів’я ВРХ знизиться на 6%, до 3,1 млн голів, свиней — на 4%, до 5,8 млн.

«Імовірно, що за рахунок вирізання поголів’я обсяги виробництва м’яса вдасться утримати на рівні 2019 р.», — каже Панкратов.

Однак перспективи подальшого зростання виробництва залишаються невизначеними, в тому числі, у світлі майбутньої земельної реформи.

Також він звернув увагу на зростання продуктивності у м'ясному тваринництві. Зокрема, збільшується середня вага зданих на забій тварин. Однак є і тривожний сигнал: вік тварин стає все меншим.

Через укріплення гривні агроекспортери втратили 6-7 млрд грн

Українські агрокомпанії через ревальвацію гривні з початку 2019 р. недоотримали 6-7 млрд грн експортної виручки.

Такими даними в ефірі AgroFM поділилася громадський діяч, в.о. міністра аграрної політики та продовольства України у 2019 р. Ольга Трофімцева, пише agroportal.ua.

«2019-й виявився непростим. Звісно, укріплення гривні не зупинило агроекспорт, але справило негативний вплив», — говорить вона.

І додає, що зазвичай невелика контрольована девальвація національної валюти допомагала українському експорту бути більш конкурентним на зовнішніх ринках.

0502c (Copy)
0502c (Copy)

«Другий виклик, який опосередковано впливає на експорт сільгосппродукції, — запуск ринку землі. Уже цьогоріч капітальні інвестиції в технології, диверсифікацію, будь-яке розширення виробництва, переробні потужності зменшилися. Гадаю, наступного року ця тенденція продовжиться», — говорить Трофімцева.

Тим не менше, виклики — це завжди розвиток. Основними завданнями для експортерів на наступний рік Трофімцева виділяє необхідність дотримання беззаперечної якості продукції, а також активний пошук нових ринків збуту.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео