Оксана Бучко

Житель Тернопільщини отримав листи про катастрофу з Австралії

81642728_2706326869422995_7257922241164214272_n

Глибину і ширину катастрофи в Австралії можна відчути із листів, які отримав житель Тернопільщини Володимир Кулак. Як відомо, у вогні вируючих в країні пожеж загинуло 24 людини та декілька мільйонів тварин, з яких 8 тис. коал.

– Доброго дня, Володимире. Дякую, що цікавитеся і хвилюєтеся, – пише жителька одного з міст в Австралії. – Зі мною поки що все добре. Дочка живе в Сіднеї. А одна з масивних пожеж не далеко – 4 км чи 5 км. Ми практично в середині. Тут, як такого епіцентру немає. Горить ввесь штат NSW. У новорічну ніч 380 будинків, а людей декілька десятків тисяч евакуювали на пляжі... без води , без їжі, без укриття від сонця, без туалетів ... (а в нас ці дні температура +39С...+ 48С). І люди, в чому були, в тому і виїхали ...Ще в середині грудня, я вважала, що влада повинна почати використовувати армію і її техніку. З тих пір згоріло ще до 500 садиб і ферм, і тільки зараз почали щось робити. А то все були поклали на плечі пожежників і волонтерів. Тільки сьогодні, через 5 днів, влада прийняла рішення використовувати армію і королівський флот для ліквідації пожеж... І для евакуації тих людей з пляжів (А їх там десятки тисяч людей!) Їх почали забирати гелікоптерами... Це масштабна національна катастрофа і міри по боротьбі з нею теж мають бути масштабні, не стандартні... Континент вже втратив 400 мільйонів гектарів бушу/лісу. І 500 мільйонів тварин... Дійсно, біда велика... Ми тут намагаємося боротися з тим, щоб влада щось робила по змінам клімату. Це ми зараз пожинаємо плоди поганого відношення до природи. Я їздила по згорівших територіях навколо себе підкормити тваринок. Народ їздить туди, возить воду...залишають в мисочках...щоб було де попити уцілілим тваринкам... Купляють кілограми яблук, ріжуть і лишають там, вздовж доріг...І зерно...Бо ж горіло геть все з обох боків траси, до горизонту. Вони ж ані черв’ячка, ані комашки не знайдуть... Екологи бояться, що вцілілі дерева не зможуть «переробити» вуглекислий газ від пожеж. І все живе буде ним травитися. Прошу помолитися за нас, щоб вітер був не в нашу сторону, і щоб дощ пішов. Тільки на Господа Бога надія!

Як нагадує тернопільська зоозахисниця Людмила Чеховська, основними джерелами утворення парникових газів є енергетика, лісництво і аграрний бізнес (особливо вирощування тварин заради м’яса і вирубка лісів), промисловість, транспорт, житловий сектор та ін.

Про правильне ставлення до природи пише також Ігор Турський.

– Так, ми, люди, себе вважаємо господарями напівбогами на цій планеті, нищимо, вбиваємо, смітимо, калічимо, – пише він. – Нічого безслідно не проходить.  Коли в мене часом щось стається, завжди сприймаю як знак, що щось роблю не так. Зараз саме час замислитись людству про благання планети любити її. Бо інакше катастрофи, трагедії, мільйони смертей і пустеля для нащадків.

Фото з дописів

Вибір читачів за тиждень

Відео