Оксана Бучко

Тернополяни помітили, що лісову галузь України хочуть знищити

69744220_670232820157293_5550923116122734592_n

Постанову Кабінету Міністрів України № 1015 від 4 грудня 2019 року називають знищенням лісової галузі. Адже вона зобов’язала підприємства сплатити майже вдвічі більший податок. Аналізує її голова тернопільської ГО «Екоальянс» Олександр Філь та закликає громадські організації приєднатися до звернення до Президента про врегулювання цього питання.

– У багатьох країнах лісові галузі підтримує держава, – пояснює він. – Лісові господарства отримують фінансування з державного бюджету, враховуючи їхню важливість для життя людей, екологічного благополуччя, збереження питних водних ресурсів. В Україні 4 роки тому держава лишила лісівників такої підтримки. Лісівники і у цих умовах навчилися давати собі раду. Це було можливо тому, що відрахування до бюджету частки прибутку складало 50%. Це надавало можливість лісогосподарським підприємствам розвиватися – запроваджувати сучасні технології, купляти обладнання, техніку. Наприклад, Тернопільське обласне управління лісового та мисливського господарства за 2019 рік витратило на розвиток більше 12млн. грн. Ця постанова звела нанівець можливість інвестувати у розвиток галузі, адже податок збільшили до 90%.  Однозначно таке без реагування пропускати не можна. Думаю, що має бути звернення до Президента України щодо врегулювання того питання.

Зокрема, в абзаці першому постанови слова і цифри, які за результатами 2018 року отримали чистий прибуток менше 50 млн гривень, у розмірі 50 відсотків пропонують замінити словами і цифрами «у розмірі 90 відсотків». Більше того, не зрозуміло, чи перерахунок проведуть лише за четвертий квартал 2019 року чи за весь рік. Якщо виберуть останній варіант, то можна говорити про повне банкрутство всіх лісогосподарських підприємств, вважає голова Товариства лісівників України  Юрій Марчук , пише openforest.org.ua.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео