Предстотель УГКЦ: «Маємо жити так, щоби нам було не все одно»

shevchuk_ukrinform2

Маємо жити так, щоби нам було не все одно, якими ми є людьми, і не все одно, в якій країні живемо. Бо «все одно» – означає «мені байдуже». Таку позицію висловив Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у ефірі радіо «Марія».

– Український народ існує. Тому кожен, хто заперечує існування українського народу чи політичної нації, яка включає всі народи, що живуть в Україні, той суперечить дійсності, – зазначив Глава Церкви.

Предстоятель розповів, що він намагався відповідати на будь-які можливості спілкування з представниками нової влади, йдеться на сайті УГКЦ.

– Було кілька цікавих форматів. Один із них – моя зустріч із групою експертів, які працюють над певною гуманітарною політикою нової влади. Я був дуже вдячний за нагоду поспілкуватися. Вони мене попросили пояснити, що таке українська національна ідея, і я, відштовхуючись від персоналістичної філософії св. папи Івана Павла ІІ, дав відповідь у трьох пунктах, – зазначив він.

Перший, на думку Блаженнішого Святослава, випливає з постулату, що ми існуємо. Український народ існує. Тобто ми є народом, який має свою мову, культуру, традицію. Ми є народом, який сьогодні має свою державу. Існує як суб'єкт, зокрема й міжнародного права.

– Ми існуємо, ми є і маємо свою ідентичність, яка окреслена чіткими рисами, – наголосив Глава Церкви.

Другий постулат, вважає Глава Церкви, – якщо ми існуємо, то маємо певні права.

– Тобто ми маємо право обирати свій шлях розвитку. Ми маємо право мати свою незалежну державу. Ми маємо право й обов'язок її захищати, навіть ціною власного життя. Ми маємо право бути почутими міжнародним товариством і бути його складовою інтегральною частиною, – вважає духовний лідер українців.

Третій постулат – інші повинні це право поважати.

– Повинні поважати нашу гідність, нашу чутливість, повинні поважати шлях, яким ми йдемо, повинні поважати наш вибір, – сказав Блаженніший Святослав.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео