Оксана Бучко

Завдяки Тернопільському центру БПД власник нерухомості відновив усі свої права

53229668_624400997980887_3332199210656202752_n

Ви хочете продати, обміняти чи подарувати своє житло, але не можете цього зробити через зареєстроване місце проживання інших людей? Часто буває коли власник квартири чи будинку «прописує» когось у себе, але з часом ця особа перестає фактично проживати, однак з реєстрації не знімається. Тоді власник опиняється у ситуації неможливості розпоряджатися своїм майном. З таким випадком звернулись у Тернопільський центр надання безоплатної правової допомоги.

Зокрема, у будинку громадянина М. зареєстрований його син, але там не проживає з 2016 року. Наявність такої реєстрації чинила клієнтові перешкоди у повноцінній реалізації права власності на житло.

Є кілька виходів з такої ситуації: перший це добровільно змінити зареєстроване місце проживання сина, але це було неможливо, оскільки останній тривалий час перебуває за кордоном і повертатись не планує. Тому адвокат системи БПД Мирослава Вальчук звернулась до судового вирішення спору та подала позов про визнання особи такою, що втратила право на користування житловим будинком.

Згідно з ч. 2 ст. 405 Цивільного кодексу України, член сім’ї власника житла втрачає право на користування цим житлом у разі відсутності члена сім’ї без поважних причин понад один рік.

Відповідно до ст. 72 Житлового кодексу України визнання особи такою, що втратила право користування жилим приміщенням внаслідок відсутності цієї особи понад встановлені строки, провадиться в судовому порядку.

Стаття 7 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» регламентує зняття з реєстрації місця проживання особи, яке здійснюється на підставі заяви особи або її законного представника; судового рішення, яке набрало законної сили, про позбавлення права власності на житлове приміщення або права користування житловим приміщенням, про виселення.

Рішенням суду позовні вимоги задовольнили в повному обсязі, а відповідно власник приміщення М. відновив усі свої можливості як власника нерухомості.

Захищай свої права разом з системою БПД! Право з тобою!

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео