Орест Сарматський

Розпочали вирощувати овочі без ґрунту (Агроновини)

2001 (Copy)

Британська компанія LettUS Grow, яка займається вирощуванням овочів без ґрунту, виділила вченим на розробку запилювальної технології 2 млн фунтів стерлінгів або майже $2,6 млн. 

Про це повідомили на сайті join.info.ua. 

Займатимуться проектом вчені Брістольського університету. На їхню думку, закриті ферми не потребують насиченого корисними речовинами ґрунту, оскільки не використовують пестициди й забезпечують підтримку стабільних кліматичних умов цілодобово.

Ферми із аеропонікою застосовують аерозоль, який розприскує на рослини  необхідні поживні речовини – таким чином коренева система насичується.

– Ці інвестиції дають нам платформу для реального прискорення у 2020 р. й збільшення поставок нашої технології фермерам всією країною, – повідомив співзасновник та керуючий директор LettUs Grow Чарлі Гай.

На його думку, інвестиція в аеропоніку стане вигідною. Новатори також наголошують на зменшенні викидів у довкілля та мінімізації збитків від впливу екстремальних погодних умов.

Противники стартапу вважають, що, хоча система і має екологічні переваги (відмова від пестицидів і гербіцидів), проте не зможе стати повноцінною заміною традиційного землеробства. 

2002 (Copy)
2002 (Copy)

Ягідників з Волині звинувачують в обмілінні Шацьких озер

Поліція на Волині відкрила кримінальне провадження за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами органів державної влади. Дії підозрюваних могли призвести до різкого падіння рівня води в Шацьких озерах, в тому числі одному з найбільших озер України – Світязі. Про це повідомили на сайті SuperAgronom.com із посиланням на прокуратуру Волинської області.

Згідно з інформацією правоохоронних органів, посадовці Держекоінспекції не припинили незаконну діяльність суб’єктів господарювання, яка впливає на стан озер, всупереч вимогам Закону України «Про оцінку впливу на довкілля».

– Одне з таких підприємств побудувало неподалік штучні водні об’єкти на орендованій території площею 230 га без відповідних на це документів та здійснює з них водозабір для поливу саджанців лохини на площі понад 150 га, – йдеться в повідомленні.

Зазначається також, що Державна екологічна інспекція у Волинській області також не подала позову до суду задля припинення протиправної діяльності підприємства.

Відтак, до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про факт зловживання посадовцями Держекоінспекції службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки (кримінальне правопорушення, передбачене ч.2 ст.364 КК України).

Наразі триває досудове розслідування, хід  якого перебуває на особливому контролі керівництва прокуратури Волині.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео