Дарія Шевченко

Тернопільщина стала ще одним місцем єднання українців (відео)

Сьогодні, 22 січня, Україна відзначає День Соборності. Рівно 101 рік тому було підписано Акт Злуки між Українською Народною Республікою та Західноукраїнською Народною Республікою. Традиційно у цей день на межі Тернопільської та Хмельницької областей кілька сотень українців пройшлись святковою ходою, символізуючи цілісність нації.

На мості люди з’єднали дві п’ятдесятиметрові частини синьо-жовтого прапора. Пані Світлана приїхала з Хмельницької області. Жінка вже втретє підтримує таку акцію.

Я бажаю нашій Україні миру, людям – здоров’я. Нехай такі свята відбуваються кожного року, – розповідає пані Світлана. – Я вже третій рік поспіль відвідую цю акцію. Позаторік було в Гусятині, минулого року – в Гукові, і цього року знову приїхала в Гусятин.

Священослужителі разом з присутніми помолились за мир в Україні та незалежність нашої держави. Папський місіонер, отець Василь Баглей, який є духівником компанії «Агропродсервіс», наголосив, що День Соборності має не лише історичне значення для України.

Це свято несе в собі не тільки історичне, але певне ідейне і моральне навантаження і найбільше, чого сьогодні хочеться побажати це єдності. Ми надзвичайно багатогранна та мультинаціональна країна. Господь нас створив кожного різними, але ця єдність здатна об’єднати на платформі державності і релігії таких різних людей. Тому хочеться побажати внутрішньої великої єдності, яка би нас надалі вела і формувала, як націю, – розповів священик.

На захід завітали представники обласних і районних рад, керівники обидвох областей, а також народні депутати України, серед яких був Іван Чайківський. Він зазначив, що боротьба за українські землі триває й досі.

На Сході України боротьба далі продовжується за наші території, які належать нашій державі. Крім цього, в нас ведеться й економічна боротьба. Ми розуміємо, що на сьогодні практично не помітно Україну хочуть полонити економічно. І кожному потрібно розуміти, що треба ставити з кожним разом економічно сильнішими. Я бажаю українцям, щоб цю боротьбу ми продовжували у кожному селі, домівці, намагались робити так, щоб ми ставали економічно сильнішими. Тому вітаю всіх з Днем Соборності, миру добра і всього доброго, – сказав Іван Чайківський.

Пані Ольга родом з Гусятина. Жінка також неодноразово була на акціях на честь Дня Соборності України. Вона розповіла, що для неї це свято є одним із найвеличніших у державі.

– Я дуже рада зустрітися сьогодні і побачити це величне свято і хочу, щоб наша країна жила мирно, дружно, щоб люди мали чим гордитися, – побажала пані Ольга.

Голова Тернопільської облдержадміністрації Ігор Сопель зазначив, що дух соборності об’єднує українців з кожним роком все більше.

– Вже стало доброю традицією в цей день зустрічатися на кордоні двох областей. Дух соборності об’єднує нас. У 1919 році звістка про цю подію стала однією з найважливіших для наших захисників Вітчизни. Акт Злуки єднає всіх нас, – зазначив очільник області.

Наприкінці заходу відбувся святковий концерт силами мистецьких колективів двох областей.

Відео Павла Лящинського

Вибір читачів за тиждень

Відео