Тамара Коблик

22 січня в історії Тернопільщини

22

Цього дня народилися:

Стопник Сергій (1961, м.Тернопіль) - голова господарського суду Тернопільської області.

stopnyk
stopnyk

Цей день в історії Тернопілля:

22 січня 1827 року - цісар видав рескрипт про те, що директором першої гімназії в Тернополі має бути представник ордену єзуїтів, а не староста. Німецьку мову на курсі філософії замінила латина. Школа в Тернополі поступово здобула популярність не лише в Східній Галичині, а й інших австрійських регіонах.

22 січня 1919 року - в Києві проголошено Акт Злуки ЗУНР з УНР. Цьому передував переговорний процес. Від ЗУНРу Акт зачитував Л. Цегельський — державний секретар міжнародних зносин в уряді ЗУНР. Представлена Декларація Директорії з нагоди Акту Злуки. Цим Актом всі етнічні українські землі було злучено в одну державу.

22 січня 1919 року -  під час проголошення Акту злуки ЗУНР і УНР східну сторону переднього чотирикутника на Софійському майдані тримав сформований у Тернополі 5-й курінь (командант сотник Микола Королюк), який першим із Галичини вийшов на оборону столиці. Покликаних до війська новобранців вишколювали в коші Окружної команди в Тернополі.

22 січня 1996 року - у м. Єрусалимі (Ізраїль) помер єврейський громадсько-політичний діяч, педагог, доктор філософії, публіцист, історик, мислитель, один з ідеологів сіонізму, уродженець Підволочиська Ісраель Ельдад (Шайб).

22 січня 2007 року - у США помер вчений-економіст, доктор наук, професор Університету Вірджинії, Українського вільного університету та Українського католицького університету, уродженець Тернополя Микола-Юрій Богатюк.

22 січня 2014 року - виконавчий комітет Тернопільської міської ради прийняв рішення оголосити 23 січня 2014 року Днем жалоби за загиблими під час протесних мирних акцій в місті Києві. У Тернополі оголошено День жалоби за загиблими активістами у Києві. Голова обласної ради Василь Хомінець дав доручення в знак жалоби за загиблими протестувальниками вивісити на комунальних установах обласної ради прапори з чорними стрічками.

З 1999 року відзначається День соборності України. Тепер щороку 22 січня український народ святкує річницю з моменту підписання так званого акту «злуки», тобто договору про попереднє об'єднання УНР і ЗУНР.

Українська Народна Республіка була створена в січні 1918 року. В цей же час на території, яка раніше входила до складу Австро-Угорщини, утворилася Західноукраїнська Народна Республіка. Лідери нових держав зустрілися для визначення умов майбутньої злуки 22 січня 1919 року. Ця подія і поклала початок святкуванню цього свята. Формально цей акт не втілився у створення незалежної держави, проте він став першим кроком до цієї історичної події, яка сталася вже в 1991 році з розпадом СРСР.

e3017719190ff1e83db12ee09e7beada_XL
e3017719190ff1e83db12ee09e7beada_XL

Починаючи з 19 січня, практично без перерви, на вулиці Грушевського відбувалися жорстокі бої між протестувальниками та міліцією. 22 січня, в День соборності, в центр Києва з'їхалося багато людей зі всіх куточків України. Багато з них одразу приєднувалися до активістів, що протистояли силовиками.

Коли кількість людей стала помітно прибувати, близько 8 години ранку, «Беркут» великими силами пішов у наступ в бік Європейської площі. Одразу після цього в ЗМІ з'явилася інформація про першого загиблого. Ним виявився охоронець Євромайдану, 20-ти річний вірменин з Дніпропетровської області Сергій Нігоян. Як повідомили медики, він отримав чотири вогнепальні поранення не сумісні з життям.

Згодом ряди загиблих від вогнепальних поранень поповнили білорус Михайло Жизневський та львів'янин Роман Сеник. Також в цей день був викрадений тітушками та жорстоко закатований активний учасник протестів Юрій Вербицький. Ще один активіст Євромайдану Олександр Бадера помер в лікарні 28 січня після жорстокого побиття беркутівцями. Загальна кількість вбитих активістів 22 січня склала 5 осіб, майже 2 тисячі отримали поранення.

По обіді цього ж дня беззбройні мітингувальники, не зважаючи на обстріли, пішли у контрнаступ і відвоювали собі раніше втрачені позиції. На місці розібраних беркутівцями барикад були підпалені автомобільні покришки і лінія протистояння знову вирівнялась.

При цьому, влада продовжила поводитися у властивій для себе цинічній манері. Так, Президент Віктор Янукович заявив, що він за мир та висловив свої співчуття сім'ям загиблих, а голова уряду Микола Азаров звинуватив протестантів в екстремізмі, доручив збільшити фінансування силовиків та дозволив їм застосовувати нові види озброєнь проти мирних демонстрантів.

В цей день став очевидним факт початку застосування проти мітингувальників вогнепальної зброї з боку міліції. І хоча представники влади до останнього заперечували використання бойових патронів, сотні розкиданих гільз та рясні випадки вогнепальних поранень серед активістів доводили зворотнє.

Події «Кривавого Дня Соборності» ще більше радикалізували протестний рух, а масові антивладні виступи перекинулися в регіони. Зокрема, в період з 22 по 25 січня в західних областях України демонстрантами були захоплені 10 обласних та міських адміністрацій. Всі ці події таки змусили владу сісти за стіл переговорів.

В результаті, 28 січня Верховна Рада України скасувала «диктаторські закони» а Президент Віктор Янукович прийняв добровільну відставку уряду Миколи Азарова. Але, так як ключові вимоги Майдану були далекими від задоволення — революція тривала.

berkut_7d321
berkut_7d321

Іменини сьогодні святкують Євстратій, Захар, Петро, Полієвкт, Самей, Пилип і Антоніна.

Вибір читачів за тиждень

Відео