Тамара Коблик

26 січня в історії Тернопільщини

26

Цього дня народилися:

Білоус Ігор (1978, Тернопіль) — голова Фонду державного майна України (з 19 травня 2015). Голова Державної фіскальної служби України (з 4 червня 2014 по 24 лютого 2015).

Ihor_bilous
Ihor_bilous

Степан Бойко (1962, м.Монастириська) - голова Монастириської райдержадміністрації.

бойко
бойко

Кунтц Роман (1902, м.Теребовля – 21 серпня 1944, Варшава, Польща) – польський учений-зоолог, професор.

Осуховський Вацлав (1906, м.Тернопіль – 3 листопада 1988, м. Замостя, Польща) – вчений-правознавець, доктор права, професор Львівського, Краківського, Люблінського та Вроцлавського університетів.

Федорів Тетяна (1922, х. Веснівка, що належав до села Денисова Козівського району - 4.07.1989, Едмонтон, Канада) - письменниця, художниця, громадська діячка. Емігрувала до Австрії, а згодом – до Канади. В еміграції організувала жіночий хор «Верховина», танцювальний і театральний гуртки.

Федорончук Василь (1915, село Соколів, нині Бучацький район — 4 листопада 1984 (або 1991), Рим) — український галицький журналіст, видавець, редактор, громадський діяч.

Цей день в історії Тернопілля:

26 січня 1904 року - у Берліні помер видатний австрійський пись­менник, уродженець Чорткова Карл-Еміль Францоз. Він один з перших широко й повно познайомив європейсько­го читача з творчістю нашого геніального поета Тараса Шев­ченка. До найвидатніших творів пи­сьменника належать роман «За правду», повість «Німий», опо­відання  Повстання у Воловцях», а також романи «Юдіт Трахтенберг», «Блазень» та інші.

26 січня 1938 року – помер український громадсько-політичний діяч, міністр закордонних справ УНР, правник, публіцист, уродженець Гусятинщини Володимир-Лука Темницький. Учасник проголошення Акту Злуки ЗУНР та УНР; міністр закордонних справ УНР, міністр закордонних справ УНР.

26 січня 1989 року -  створено осередок Української Гельсінської Спілки на Тернопільщині. Її головою став Левко Горохіський. Учасниками установчих зборів крім Горохівського були Михайло Горинь, Леонід Драпак, Ярослав Гевко, Йосип Титор , Остап Жмуд, Володимир Скакун, Володимир Мармус, Роман Шкробут, Ярослав Чикурлій, Ярослав Вовк.

Сьогодні – Міжнародний день митника.

Саме 26 січня було вирішено відзначати це свято, тому що в цей день в 1957 році в столиці Бельгії місті Брюсселі розпочала свою роботу перша сесія Ради митного співробітництва.

Підтвердженням прагнення будувати свою митну політику на основі загальновизнаних норм і передової митної практики стало приєднання України до Конвенції про створення Всесвітньої митної організації і повноправне членство в цій організації з 10 листопада 1992 року.

Про активну діяльность в СОТ Державної митної служби свідчить робота України у складі Фінансового комітету в 1997-1998 роках і у Політичній комісії в 1998-2000 роках. Останнім часом в Україні, завдяки співпраці з Всесвітньою митною організацією, активізується робота по приєднанню до міжнародних митних конвенцiй.

den_mytnyka
den_mytnyka

26 січня 1993 був підписаний Закон «Про державну контрольно-ревізійну службу в Україні». З тих пір 26 січня святкується як «День працівника контрольно-ревізійної служби України».

Згідно оновлених норм Закону України «Про державну контрольно-ревізійну службу в Україні» від 26.01.93 р. 2939-XII до функцій контрольно-ревізійної служби відноситься проведення ревізій та перевірок фінансової діяльності, стану збереження грошових коштів і матеріальних цінностей, достовірності обліку і звітності, а також ревізії та перевірки повноти оприбуткування, правильності витрачання і збереження валютних коштів у міністерствах та інших органах виконавчої влади, в державних фондах, у бюджетних установах, а також на підприємствах, в установах і організаціях, що отримують кошти з бюджету і з державних валютних фонді

clients
clients

Сьогодні – Міжнародний день без інтернету.

Головна мета даного свята - повністю відвернути людей від комп'ютерів і глобальної мережі хоча б на один день, щоб прожити цей день виключно в реальному світі.

26 січня 1788 року капітан Артур Філіп висадився в бухті Сіднея, підняв британський прапор і заснував першу колонію - Новий Південний Уельс. Цей День відзначається як Національне свято Австралії. Також 1 січня 1901 року шість австралійських колоній стали однією федерацією, таким чином утворивши сучасну Австралію - Австралійський Союз.

За якістю життя Австралія знаходиться у першій десятці, і зовсім не факт, що в Австралії живе втричі більше кенгуру, ніж людей (бо може вже й більше). Економіка Австралії – це експорт газу, руди і пшениці, а уряд щедро ділиться прибутком. Соціальна допомога настільки розвинена, що в країні можна прямо на вулиці безкоштовно взяти побутові речі. Наприклад, пилосос, телевізор або мікрохвильову піч, комп’ютер, принтер або стереосистему, різні меблі. Громадяни просто виставляють ці речі поруч зі своїм будинком за непотрібністю – це значить, що їх можна забрати. Речі часто майже нові.

Якщо ви збираєтеся відвідати цю країну, знайте, що найбільша трамвайна мережа в світі знаходиться в австралійському місті Мельбурн. В Австралії дуже хороші дороги, а рух тут лівосторонній. Більше половини австралійців - це іммігранти, діти іммігрантів, або онуки іммігрантів. Всі дуже привітні і посміхаються. Переважна більшість австралійців живе в окремих будинках з невеликою зеленою ділянкою. Машини дешеві. Зарплата лікаря або інженера коливається в межах 70 - 130 тис. AU $ на рік. Бізнес всіляко заохочується.

0_57069_5477bcd6_XL
0_57069_5477bcd6_XL

Сьогодні - День Незалежності Республіки Індія.

Індія - батьківщина шахів, алгебри і геометрії – своє Національне свято відзначає з 1950-го року, в день, коли вступила в силу нинішня Конституція Індії. Преамбула Конституції визначає Індію як суверенну, соціалістичну, світську і демократичну державу. Примітним є той факт, що Індія дуже миролюбна, і за свою багатовікову історію не вторгалася на територію будь-яких інших країн.

5000 років тому, коли більшість населення землі були кочуючими племенами, індійцям вдалося створити Хараппську цивілізацію. Ця цивілізація розташувалася у долині Шіндо, це захід сучасної Індії. Назва «Індія» походить від річки Інд, яка прихистила навколо себе найперші поселення. Арійці називали річку Інд «Шіндо».

Більшість індусів дуже віруючі. Індуїстські храми починають працювати з 5 ранку, коли не так спекотно, і це, як правило, супроводжується гучними молитвами в мікрофон на всю округу, адже на вулицю виставляються величезні динаміки. Однак два великих міфу про Індію - це Йога та Аюрведа, бо вони зовсім не є повсюдним захопленням. Індійці – дуже добрий і цивілізований народ. Вони прекрасно володіють англійською мовою, поважають освіченість і технічний прогрес.

respyyblika
respyyblika

26 січня у дохристиянські часи наші пращури вшановували Стрибога, або Позвізда, Бога вітрів. За напрямком вітру в цей день передбачали погоду на весну: північний вітер мав принести холод, південний – тепло, західний – дощі, а східний – гарну ясну погоду.

stribog-bog
stribog-bog

Іменини сьогодні святкують Петро, Юхим, Яків, Максим, Єлизар.

Вибір читачів за тиждень

Відео