Олег Снітовський

«Еліксир молодості» у Тернополі повертає здоров’я

Заставка02 (Copy)

Унікальний метод лікування багатьох хвороб за допомогою стовбурових клітин опанували в Тернополі.

Non progredi est regredi — не йти вперед, означає йти назад

Із відомим на Тернопільщині та в Україні лікарем-хірургом, кандидатом медичних наук, завідувачем хірургічного відділення поліклініки Тернопільської міської лікарні №2 Олегом Зіновійовичем П’ятничкою розмовляємо у створеному тут «Центрі хірургії одного дня».

16 (Copy)
16 (Copy)

Назва така цікава…У мене уявлення про хірургію, що це спочатку хвороба, потім операційний стіл, тривале перебування у лікарні,  згодом не менш тривала реабілітація…А тут «хірургія одного дня». Невже так буває? 

– Це – реальність, яку ми підтверджуємо ось уже третій рік поспіль. А основні напрямки діяльності нашого Центру, що у свою чергу діє при багатопрофільному медичному центрі «Паракліт» – флебологія, ортопедія, пластична хірургія. Є кабінети функціональної діагностики, ультразвукової діагностики, консультацій спеціалістів та операційний блок для проведення сучасних малоінвазивних операцій.

04 (Copy)
04 (Copy)

У нашому закладі працюють висококваліфіковані спеціалісти з діагностики, лікування та профілактики захворювань серця, судин, та суглобів, органів черевної порожнини, сечостатевої системи. Процес виявлення хвороби забезпечується ультразвуковими сканерами експертного класу, функціональною діагностикою на встановлення точного діагнозу. Все це створює фундамент для успішного лікування та одужання пацієнтів.

– Олеже Зіновійовичу, останнім часом  говорять про новітній спосіб лікування, зокрема, в ортопедії за допомогою стовбурових клітин. Цей метод, наскільки мені відомо, успішно застосовується у Центрі, який Ви очолюєте?

– Цілком вірно. От фактично, сім років тому ми почали впроваджувати методику PRP – лікування хворих суглобів за допомогою тромбоцитів із власної крові пацієнта. Та технології  розвиваються, у томі числі й в медичній сфері. А зауважу, що ми постійно знайомимося з усіма галузевими новинками, контактуємо із медиками як в Україні так і за кордоном, які застосовують новітні методи лікування в ортопедії, хірургії. Бо розумієте, є таке давнє латинське прислів’я Non progredi est regredi — не йти вперед, означає йти назад. Тобто, коли ти не прогресуєш, то ти – регресуєш.   

15 (Copy)
15 (Copy)

І ось нас зацікавила, зокрема, методика лікування за допомогою стовбурових клітин. Це для нас було нове, коли стовбурові клітини беруть з власного організму, а не, так би мовити, «чужі», сторонні. Зауважу, що чогось вищого на сьогоднішній день в клітинній терапії не існує.

– Ви, пане Олеже знаєте, що ми успішно застосовуємо метод використання плазми крові у лікуванні, коли тромбоцити крові пацієнта, так би мовити «притягують» до себе стовбурові клітини, дозволяючи відновити рухливість тих чи інших суглобів. Та зараз – йдеться про використання самих стовбурових клітин, взятих із власного організму. 

– А взагалі, що це таке – стовбурова клітина, у чому її універсальність?

– Якщо коротко, узагальнююче, то такі клітини – це джерело життя. Із них, стовбурових клітин, сформований увесь наш організм, це його, так би мовити, «будівельний матеріал». І потрапляючи, наприклад, у суглоб, вона, така клітина, «бачить», чого там бракує. І вона стимулює, провокує ріст отих ослаблених чи відсутніх структур, які мають бути в здоровому організмі.

11 (Copy)
11 (Copy)

– У цьому й суть унікальності стовбурових клітини?

– Саме так. Зрозумійте, кожна клітина нашого організму походить від ембріональних стовбурових клітин. А вони, як я вже казав, мають просто неймовірні властивості. Тобто, у них закладена потенційна можливість необмежено «розмножуватися», створювати наступні, собі подібні клітини. І ще одна особливість. Кожен людський організм запрограмований на старіння, це природній процес, під час якого групи певних клітин гинуть. А є ще ж і хвороби – інфекції, запальні процеси, різноманітні травми, інсульти, коли клітини просто напросто гинуть. І ось в такі моменти, для відновлення пошкоджених клітин й активуються стовбурові клітини. 

– Така собі своєрідна «швидка медична допомога» в організмі?

– Можна й сказати, що так. Але щоб, ота,  як Ви кажете, «медична допомога прибула вчасно до тієї чи іншої клітини, аби її поновити, потрібно, щоб ці стовбурові клітини були концентровані. Бо тут така ситуація, що із віком, із фізіологічним старінням організму  стовбурові клітини втрачають здатність інтенсивно відновлюватися, регенеруватися. Тому під час лікування стовбуровими клітинами нам потрібно, щоб їхня кількість була сконцентрована і тоді ми спрямовуємо їх точно туди, де потребує організм людини, – каже Олег П’ятничка.

Звідки і як брати «будівельний матеріал» для організму?

Отож, ніби все зрозуміло: в організмі кожного з нас є диво-клітини, використання яких може протистояти серйозним болячкам, особливо, коли йдеться про захворювання опорно-рухового апарату людини. Питання у тому, звідки і як «добути» оті рятівні клітини, щоб згодом їх спрямувати у потрібне місце.?

Чи не так, пане Вадиме? звертаюсь до лікаря із багаторічним досвідом роботи, ортопеда-травматолога  «Центру хірургії одного дня» хірургічного відділення Тернопільської міської лікарні №2 Вадима Леонідовича Кравчука.

19 (Copy)
19 (Copy)

– Я хотів би, передусім, погодитися із тезою Олега Зіновійовича, що стовбурові клітини – це будівельний матеріал нашого організму, своєрідний «еліксир молодості і життя». І таке лікування за їхньою допомогою, це – не майбутнє, а сьогоднішній день. Якби мені хтось ще років з десять тому сказав, що я працюватиму із стовбуровими клітинами, то відповів, би що це – фантастика! А нині – це реальність.

20 (Copy)
20 (Copy)

– Коли ми розпочинали застосовувати PRP, то це для нас тоді було щось надзвичайне. А нині це – звична, буденна процедура, через яку у нашому Центрі пройшли сотні пацієнтів, які відчули полегшення. Так, ми мали і маємо хорошу школу, можна сказати, практику в Інституті травматології і ортопедії Академії медичних наук України. Там є наші колеги, які завжди нам допомагали і допомагають, дають можливість повчитися у них, не вважаючи нас за конкурентів. Тому з ними радимося завжди, коли виникає необхідність. Власне, вони нас і навчили ефективно застосовувати PRP, а два роки тому розповіли про лікування за допомогою стовбурових клітин.

– Ого, то вже два роки це практикуєте, але щось я не дуже про це й чув…

– Знаєте, ми свідомо це робили, не афішуючи про такий новий метод лікування, бо хотіли побачити результат у цій справі.

Коли зробили ці процедури першим пацієнтам, то спостерігали, як і робимо це й зараз, який ефект від такого лікування. Бачимо, що пацієнти дуже задоволені результатами, як і ми, зрозуміло. І, додам, ці результати набагато триваліші, ніж від інших методів лікування. 

14 (Copy)
14 (Copy)

Отже, стовбурові клітини, як вже було сказано, це, по суті, «еліксир молодості» для  наших суглобів, їхнє омолодження. Зрештою, це стосується не тільки ортопедії, але й і косметології.

– А звідки медична команда «Центру хірургії одного дня» черпає той «еліксир молодості»?

09 (Copy)
09 (Copy)

– Є два джерела, звідки ми беремо стовбурові клітини. Це – жирова клітковина людини, і друге – тазові кістки, крило клубової кістки. Але одноосібно рішення щодо того, звідки брати стовбурові клітини, я не приймаю. Є команда професіоналів, яка склалася за ці роки і ми спільно обговорюємо алгоритм дій для лікування кожного пацієнта, у тому числі й пропрацьовуємо методи такої процедури. А тут – багато чинників – і вік пацієнта, і ступінь його захворювання, інші особливості. 

15 (Copy)
15 (Copy)

А сама процедура досить, як би це можна сказати – проста, звичайно, для тих, хто вміє її робити. Вона не потребує загальної анестезії, перебування пацієнтів у стаціонарі. 

– Невже все так і просто? 

– Звичайно, є певні нюанси, своя тактика обстеження, але це вже індивідуальні особливості у кожному конкретному випадку. Суть методу у тому, що лікар  проколює жирову тканину чи відбирає необхідну кількість кісткового мозку для подальшого опрацювання. Але чи це пункція кісткового мозку чи відбір жирової клітковини, такий матеріал має бути правильно відібраний і опрацьований на спеціальному, дуже дороговартісному обладнання, яке у нас є.  

07 (Copy)
07 (Copy)

Після очищення та концентрації отриманий розчин із стовбуровими клітинами лікар вводить в необхідне місце організму пацієнта. Процедура абсолютно безболісна. Через деякий час кількість цих клітин зростає і вони беруть на себе функції хворих тканин. Настає процес регенерації, відновлення локальних ділянок, куди вводилися стовбурові клітини..

10 (Copy)
10 (Copy)

А взагалі, метод дуже перспективний. От, восени минулого року ми були на з’їзді травматологів та ортопедів.  І ось, упродовж двох днів на пленарних засіданнях більшість виступів присвячувались клітинним методам лікування хворих – PRP і стовбуровим клітинам, –  розповів ортопед-травматолог  Вадим Кравчук.. 

Зранку процедура – а через кілька годин вже вдома 

Лікування стовбуровим клітинами – процес, який потребує досвіду не одного лікаря, каже ортопед-травматолог «Центру хірургії одного дня» Святослав Леонідович Кравчук.

– Перш ніж приступити до забору стовбурових клітин, ми приймаємо колективне рішення щодо подальших дій. Радимося, зважуємо, пропрацьовуємо різні варіанти лікування. Якщо дозволяють показання, робимо все амбулаторно, під місцевою анестезією, без розрізів. Тканина лише проколюється і через зовнішню оболонку кістки робиться прокол, забирається потрібна кількість кісткового мозку. І вже, як було сказано, після спеціального опрацювання отримуємо препарат, який і вводимо у порожнину хворого суглоба. 

12 (Copy)
12 (Copy)

І знову ж таки, підкреслюю, це все – колективна робота кількох лікарів, від обстеження і взяття необхідних зразків до введення отриманого розчину стовбурових клітин у хворе місце. Але важливо, що тут не йдеться, скажімо, про лікування тільки суглобу, наприклад, остеоартрозу. Це – відновлювальна терапія для всього зв’язкового апарату, де є суглоб. Тобто відновлюється, регенерує не тільки хрящова тканина, а йдеться про відновлення навколишніх м’язів, зв’язок. Тобто, мова про комплексне лікування, яке дає використання стовбурових клітин. І після такої нетривалої процедури фактично, пацієнт повертається у той же день до нормального ритму життя, – каже ортопед-травматолог Святослав Кравчук.  

– Я беру участь у цьому процесі, як пластичний хірург, виконую забір стовбурових клітин із жирових тканин, ліпоксакцію, – вступає у розмову пластичний хірург «Центру хірургії одного дня», член Всеукраїнської асоціації пластичних, реконструктивних і естетичних хірургів ( ВАПРЕХ-UAPRAS) Микола Никитюк. 

Перш за все, погоджуюсь із моїм колегою Святославом Кравчуком, що процес лікування стовбуровими клітинами, це колективна праця.  Один лікар все сам не може зробити, тільки разом. Нові високі технології в медицині потребують командної роботи і ми переконуємось у цьому.

08 (Copy)
08 (Copy)

А щодо лікування стовбуровими клітинами, то по суті, ми заряджаємо пацієнта новою енергією. З грецької слово «енергія» перекладається як «дія» І в нашому випадку роль цієї дії якраз виконують стовбурові клітини-будівельники, які потрапляють у суглоб і починають там будувати те, що було зруйноване. 

– А які переваги та особливості тих клітин, які Ви берете із жирової тканини?

06 (Copy)
06 (Copy)

– Передусім, скажу, що такий метод – максимально природний з існуючих способів повернення здоров'я і молодості організму. Самі ж клітини із жирової тканини мають досить високий регенераторний потенціал, поліпшення вже відчувається упродовж першого тижня після процедури, – розповів пластичний хірург Микола Никитюк. 

– Таким чином, ми переконалися у високій ефективності лікування стовбуровими клітинами, каже на завершення зустрічі лікар-хірург, кандидат медичних наук, завідувач  хірургічного відділення поліклініки Тернопільської міської лікарні №2 Олег Зіновійович П’ятничка. 

17 (Copy)
17 (Copy)

– Клінічно переконалися, що такому методу притаманні абсолютна безпека, відсутність небажаних реакцій організму. Крім цього, спостерігається комплексний потужний позитивний вплив на весь організм. Зрештою, лікування стовбуровими клітинами за вартістю можна порівняти з традиційними методами терапії, що теж не менш важливо, – підсумував розмову Олег П’ятничка. 

18 (Copy)
18 (Copy)

Після спілкуваннями із медиками з «Центру хірургії одного дня», що діє при хірургічному відділення поліклініки Тернопільської міської лікарні №2, зрозумів: стовбурові клітини це унікальна можливість для пацієнтів відновити дефекти хряща, позбутися болю в опорно-руховому апараті. Зрештою, це – реальна альтернатива ендопротезуванню суглобів. Так що, за цим методом – майбутнє, яке ґрунтується на сьогоднішніх ефективних процедурах, під час яких «еліксир молодості» повертає людям головне – відчуття справжньої радості і задоволення від життя без болю.  

Фото автора та «Центру хірургії одного дня» 

Вибір читачів за тиждень

Відео