Віра Олександрович

Звільнити міністра економіки Тимофія Милованова вимагають протестувальники на Тернопільщині (фото, відео)

Повідомлення про звільнення - через смс, працевлаштування за індивідуальним письмовим договором, скорочення відпустки і відмова у відпустці власним коштом – ці та інші нововведення хочуть зробити реальними автори законопроєкту «Про працю».

Від 16 січня, коли цей документ оприлюднили на сайті Верховної Ради, у різних колах експертів відбулося чимало обговорень і дискусій. Найбільше претензій врешті висловили представники українських профспілок. Саме через те, що нинішня влада не правне діалогу і не йде на компроміси, вони вирішили не зупинятися на дебатах, а перейшли у площину акцій протесту, зібрань, пікетів і навіть демонстрацій під девізом «STOP трудовому рабству».

Прес1
Прес1

- Автори проєкту Закону «Про працю» декларують створення умов для легкого працевлаштування, комфортної праці і збільшення доходів працівників, - каже голова Тернопільської обласної ради профспілок Андрій Присяжний. – Але я ніяк не розумію, яким чином вони збираються це втілювати, адже працівник стане повністю безправним. Причому роботодавця зобов’яжуть у 2-місячний термін від початку дії закону укласти письмові договори зі всіма робітниками, у тому числі - й «старими».  

Що ж якнайбільше обурило активістів профспілкового руху? За словами, Андрія Присяжного, понад 17 мільйонів українців працездатного віку і 2,5 мільйона працюючих пенсіонерів після прийняття Закону «Про працю» у новій редакції фактично будуть приречені на узаконену рабську працю.

Прес2
Прес2

- Скасовується заборона встановлювати мінімальну зарплату нижчою за прожитковий мінімум для працездатних осіб. Закон ліквідує індексацію зарплати, - перелічує він. - Зняли обмеження надурочних робіт, тобто працівник, за умовами трудового договору, може працювати скільки завгодно! А платити за такі роботи будуть у 5 разів менше.

Ба більше, очікуване масове скорочення чиновників, медиків і освітян на Тернопіллі через проведення низки реформ може ще поглибити кризу.

На його думку, мету просування саме цього законопроєкту взагалі важко пояснити, адже попередня Верховна Рада у першому читанні вже ухвалила інший варіант Трудового кодексу – узгоджений із профспілками і компромісний для всіх сторін, стосунки яких регламентуватиме таке законодавство.

Заступниця голови-правова інспекторка праці Тернопільської обласної організації профспілки працівників охорони здоров’я України Олена Теравська – ще категоричніша у своїх висловлюваннях про проект Закону «Про працю» за №2708.

- Чимало питань викликає введення обов’язкових письмових договорів між роботодавцем і працівником, - каже вона. – Ці договори (чомусь автори законопроекту вперто не називають їх, як у світі, - контрактами) будуть різними: безстроковий, строковий, короткостроковий, сезонний, із нефіксованим робочим часом, учнівський, трудовий договір із домашнім працівником. Найскладніше буде із короткостроковим – до 2-х місяців. Попередити такого працівника про звільнення можна буде за 3 дні, причому – навіть смс-кою.

З'явиться також така норма, як «нефіксований робочий час». Тобто працівник виходитиме на роботу тільки тоді, коли працедавець захоче. На думку пані Теравської, йтиметься про звичайне приховування безробіття, а не реальну картину.

- Прийняття Закону буде мати катастрофічні наслідки для працівників та української економіки, - наголошує Олена Теравська. - Ліберальна трудова реформа – це ліквідація трудових прав українців, розвал збалансованої системи законодавчих прав і гарантій, ігнорування норм Конституції України, Європейського і Світового Міжнародного права.

До понадурочних робіт співробітників можна буде залучати безмежно. До того ж, фактично робочий тиждень збільшується до 6-ти днів. Але і це – ще не все! Чимало негативних змін, що стосуються надання різних відпусток працівникам, помітив у проєкті Степан Кушик – юрисконсульт Тернопільської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України.

- Скасовуються додаткові відпустки за роботу з важкими і шкідливими умовами праці, за особливі умови праці, а також - додаткова відпустка на 10 днів матерям, які мають дітей до 15 років, - наголошує експерт. - Скасовано заборону залучати до роботи в нічний час жінок із дітьми віком до 3-х років. Повністю скасовується захист працівників з інвалідністю. Такого поняття, як «сумісництво», взагалі немає.

Інший нюанс – звільнення робітника. Це може статися на підставі одноосібного бажання роботодавця - без мотивації, без обґрунтувань, без підстав і доказів, та навіть без можливості працівнику звернутися до суду. Причому у проєкті профспілки взагалі не згадуються. Йдеться про якогось представника колективу, який матиме право захищати інтереси тих, хто його висунув. Чи зможе це робити людина без досвіду, юридичної освіти?

- Статтю про звільнення за бажанням роботодавця представляють нібито дзеркальною нормою до звільнення працівника за власним бажанням, - додає Андрій Присяжний. – Але ж насправді – робітник і роботодавець не є на рівних щаблях. Адже працівник втрачає робоче місце і джерело доходу – своє і родини, а роботодавець – нічого.

Резолюція
Резолюція

Тож представники профспілок вже виснули кілька вимог, їх виклали у резолюції. По-перше, звільнити Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофія Милованова. По-друге, відкликати із Верховної Ради проєкт Закону «Про працю» №2708. По-третє, розпочати роботу над проєктом Трудового кодексу спільно із всеукраїнськими репрезентативними об’єднаннями профспілок і об’єднаннями роботодавців, тобто у повній відповідності до Конституції України, Конвенцій МОП і за участі кваліфікованих експертів Міжнародної організації праці.

Нагадаємо, оскільки новим законом скасують Кодекс законів про працю, закон «Про оплату праці» і Закон «Про відпустки», на засіданні 12-ї сесії депутати Тернопільської облради підтримали звернення, ініційоване профспілками. Цей документ політики надіслали у Київ.

Фото і відео авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео