Орест Сарматський

Цьогоріч в Україні збільшать площі під горіхоплідними культурами (Агроновини)

0201 (Copy)

Збільшення площ горіхових насаджень сортовими саджанцями в інтенсивних горіхових садах, сіянцями при рекультивації або створенні нових полезахисних насаджень за програмою агролісомеліорації заплановано в Україні. Так, посадять понад 2240 га нових горіхових садів і близько 300 га лісових насаджень горіхоплідних культур.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив президент Української горіхової асоціації Володимир Пахно, інформує SuperAgronom.com.

Валовий збір волоського горіха прогнозується в межах +126 тис. т, з них близько 60 тис. т буде експортовано (велика частина у країни Перської затоки і південно-східну Азію).

З’являться закупівельні підприємства по фундуку і будуть експортовані невеликі партії українського фундука в країни Прибалтики та скандинавські країни.

Експортні ціни на волоський горіх залишаться на рівні минулого року, однак ціни внутрішнього ринку на несортовий горіх можуть бути зменшені.

Горіхові сади малої та середньої площі (до 30 га) об’єднуватимуться в регіональні кооперативи з підприємствами переробки.

Будуть продовжені активні спільні дії членів Української горіхової Асоціації, Міністерства розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України, Торгово–промислової Палати України, ЗМІ та брендингу українського горіха в світі.

На ринку України і країн зарубіжжя з’являться нові українські продукти переробки горіха з високою доданою вартістю (продовольчої та непродовольчої групи товарів).

Слід зазначити, що у 2019 році в Україні було закладено дві тисячі гектар нових насаджень горіхів, з яких на фундук припало 1,039 тис. га, на волоський горіх — 0,961 тис. га.

По завершенню року, згідно державної програми садівники отримали компенсації за посадковий матеріал — 119,8 млн грн за перше півріччя і 160,2 млн грн за друге півріччя.

Запаси вологи у ґрунті в лютому не збільшаться — Адаменко

Ситуація з вологою в ґрунті наразі некритична, хоча дуже неприємна і лютневі опади можуть не виправити ситуацію. Про це розповіла Тетяна Адаменко, начальник відділу агрометеорології Укргідрометцентру в інтерв'ю Agravery.com.

«Наразі у нас є невелика кількість вологи у верхньому шарі ґрунту. Цього достатньо на даний момент, адже коренева система ще не опустилась нижче 20 см. Тому аграрії мають шанс внести добрива та використати ту вологу, що там є. Але в цілому ситуація із вологою дуже неприємна, опадів мало», — пояснює експерт.

Метеорологи прогнозують, що лютий також не буде багатим на опади. За прогнозом випаде на 20-30% менше від норми. Проте, очікується, що на початку місяця на погоду впливатимуть атмосферні фронти, які принесуть вологу на всю територію країни, але вони не зможуть в повній мірі компенсувати тої нестачі вологи, яка утворилась, адже випаде за декаду приблизно 10-20 мм опадів.

0202 (Copy)
0202 (Copy)

«Цілком можливо, що на півночі країни випаде сніг та пролежить декілька днів. Але ситуації це не врятує, тому ми сподіваємось на опади в березні», — додає Адаменко.

За даними відділу агрометеорології середньодобова температура в Україні найближчі 10-12 днів буде позитивною. Вночі очікується від -1 до -6°C, а вдень від +1 до +6, а на Півдні у деякі дні повітря прогріється до +9°C. «При такій температурі вже може відбутись відновлення вегетації озимих. Але, якщо морозів не буде і надалі, а навпаки прийде рання весна, то нічого поганого у цьому немає», — вважає експерт. Фахівці також зазначають, що лише у разі стрімкого похолодання, озимим загрожуватиме вимерзання. «Така ситуація вже траплялася у кінці лютого 2012 року, тоді у чотирьох областях загинуло до 40% посівів», — зауважує Тетяна Адаменко. Нагадаємо, через погодні умови площі під озимим ріпаком на Сумщині скоротились на 50%.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео