Орест Сарматський

На Тернопільщині згадали земляка, винахідника Х-променів 

Поминальною Божественною Літургією в Архикатедральному соборі  в Тернополі розпочалися святкові заходи з нагоди відзначення 175-річчя від дня народження видатного українського вченого, громадського та культурного діяча, уродженця Тернопільщини Івана Пулюя.

– Іван Пулюй ще перед дослідами Рентгена сконструював свою унікальну лампу. Вона увійшла в історію експериментальної фізики як лампа Пулюя. За її допомогою зримо можна було побачити оте невидиме проміння, яке назвали Х-променями. Саме Пулюй точно і глибоко пояснив природу цих невидимих променів. Хоча про їхнє відкриття дійсно заявив Рентген, але й нині безапеляційно не можна стверджувати, що він був автором цього відкриття. Адже саме Пулюй сконструював лампу, якою користувався Рентген. Не менш важливо і те, що у наукових роботах немає жодного слова про користь цього відкриття для медицини, а Пулюй про це говорив і демонстрував практичні можливості свого винаходу в медицині, – розповів професор Інституту фізики НАН України Василь Шендеровський.

ORL_0068 (Copy)
ORL_0068 (Copy)

Сьогодні ж представники громадськості краю поклали квіти до меморіальної дошки членам Тернопільського таємного товариства «Громада», яке заснував Іван Пулюй у Тернополі, взяли участь в урочистостях в Тернопільському національному технічному університеті імені Івана Пулюя.

Наприкінці дня відбулася науково-просвітницька конференція за участі відомих в Україні науковців, дослідників життя і діяльності Івана Пулюя. 

Також учасники урочин ознайомилися із виставкою книг про про Івана Пулюя, відвідали університетський музей винахідника Х-променів, які через низку обставин у світі називають «рентгенівськими». 

Завтра відзначення 175-річчя від дня народження видатного українського вченого, громадського та культурного діяча, Івана Пулюя продовжаться у селищі Гримайлів на Тернопільщині, де він народився.

ORL_0030 (Copy)
ORL_0030 (Copy)

ORL_0027 (Copy)
ORL_0027 (Copy)

ORL_0048 (Copy)
ORL_0048 (Copy)

ORL_0046 (Copy)
ORL_0046 (Copy)

ORL_0050 (Copy)
ORL_0050 (Copy)

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео