Віра Олександрович

Про найрезонансніші справи початку 2020 року розповіли у прокуратурі Тернопільщини (відео)

Кількома резонансними операціями уже на початку 2020 року можуть похвалитися правоохоронці Тернопільщини. Йдеться і про затримання злочинних угруповань, і про арешти хабарників.

Саме із гучного затримання групи наркоторговців одночасно у трьох областях України розпочав свій звіт про місяць на посаді головний прокурор краю Петро Бойко. За його словами, усім зловмисникам, які перебувають під арештом, у суді призначили заставу, сплативши яку затримані могли покинули слідчий ізолятор. Втім, жоден такою можливістю не скористався.

– Найширший резонанс і розголос, напевно, викликала реалізація 23 січня - справа так званих спортсменів, - каже він. – Там для всіх фігурантів обрали міру запобіжного заходу. Двоє перебувають під домашнім арештом. Семеро – під вартою. Жоден з цих осіб не вніс заставу. Сума застави коливається від 400 тис. грн до 1 млн 51 тис. грн. 

Найвищу суму застави встановили для головного організатора. Усім підозрюваним інкримінують по дві статті Кримінального кодексу України: ч. 2 ст. 307 і ч. 2 ст. 309. Організатора «бізнесу» судитимуть ще й за ч. 2 ст. 345 ККУ – «погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу, адже під час затримання чоловік завдав тілесні ушкодження працівнику поліції. 

Інформацію, яку поширювали соціальними мережами і навіть місцевими сайтами, про те, що до числа затриманих входить син одного із найбільших забудовників Тернопільщини, прокурор області не підтвердив. Втім, і в деталі правоохоронець не вдавався. Мовляв, щоб не нашкодити слідству.

– Ні, такої особи немає, – підкреслив він.

 Нагадаємо, у відділі комунікацій обласного управління Національної поліції таож запевнили, що інформація про сина забудовника – «фейкова і неправдива».

Згадав очільник обласної прокуратури і про банду, що підробляла документи і збувала їх через соціальні мережі. Правоохоронці під час спільної операції затримали 5-ро людей. У суді їм призначили заставу. Двох осіб, які сплатили по 168 тисяч гривень, з-під варти звільнили, але вони – під домашнім арештом і виконують вимоги слідства.

– Сума застави була однаковою для всіх, – додає Петро Бойко. – Але сплатили її наразі лише двоє. Троє підозрюваних залишилися у слідчому ізоляторі.

До слова, начальник відділу Фонду соціального страхування у Тернопільської області, якого 20 січня впіймали на хабарі у 20 тисяч гривень, також сплатив заставу, розмір якої визначив суддя. За словами Петра Бойка, підозрюваний виконує усі вимоги слідчих.

Він сплатив 128 тисяч, якщо не помиляюся, – розповідає правоохоронець. – На майно чоловіка наклали арешт. Йдеться про суму близько 500 тис. грн. 

Розслідування щодо 33-річної жінки, яка пообіцяла тернополянину вплинути на успішну здачу екзамену у Регіональному сервісному центрі (РСЦ) Міністерства внутрішніх справ у Тернопільській області, теж просувається. Жінку затримали на робочому місці в селі Підгороднє просто під час отримання хабара. Якщо вину доведуть, то підозрюваній «світить» від 3 до 8 років за ґратами. Наразі ж працівників РСЦ перевіряють на можливу причетність до вказаного злочину.

До речі, про інші дані, озвучені Петром Бойком під час брифінгу, «Терен» писав ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Фото і відео авторки 

Вибір читачів за тиждень

Відео