Виїзд дитини з України за кордон без згоди одного із батьків

child-travel-accompanied-by-father

Поїздка за кордон із дитиною потребує підготовки, але окрім того аби упакувати у валізу все необхідне, насамперед треба подбати про юридичний аспект подорожі. Так, до досягнення 16-річчя дитина повинна подорожувати принаймні в супроводі одного з батьків або довіреної батьками особи.

Звісно найкращим, є варіант коли дитина подорожує з обома батьками, тоді батьки позбавлені тяганини з документами, але у випадку коли дитина подорожує у супроводі лише одного із батьків – все змінюється.  Враховуючи кількість розлучених пар, поїздки закордон лише з одним із батьків давно не є рідкістю, тому розповідаю основні правила перетину кордону дітьми в таких випадках.

Для виїзду закордон в  супроводі одного із батьків є такі варіанти:

  • За згодою другого із батьків – така згода повинна посвідчуватися в нотаріуса, в ній повинно бути зазначено державу прямування, час перебування у ній, тощо;
  • Без нотаріальної згоди другого з батьків:
  • Якщо батько/мати дитини є іноземцем чи особою без громадянства, або у випадку коли дитина вибуває на постійне місце проживання за межі України;
  • Якщо другий із батьків помер, позбавлений батьківських прав, його/її визнано безвісно відсутнім чи недієздатним або коли дитина подорожує у супроводі одинокої матері.
  • Якщо є рішення суду про надання дитині дозволу на виїзд з України.
  • Якщо інший із батьків заборгував по сплаті аліментів більш ніж за 4 місяці.
  • Без нотаріальної згоди другого з батьків, якщо подорож триватиме менше одного місяця і метою поїздки є лікування, навчання; участь у дитячих змаганнях, фестивалях, наукових виставках, учнівських олімпіадах та конкурсах, екологічних, технічних, мистецьких туристичних, дослідницьких, спортивних заходах, оздоровлення та відпочинок.

Також, це можливо лише у випадку, якщо у того з батьків, з ким проживає дитина є рішення суду або органу опіки та піклування, яким підтверджується місце проживання дитини.

Проте навіть у цьому випадку другого із батьків варто повідомити при виїзд дитини закордон.

  • Без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків на строк до одного місяця та більше, дитини з інвалідністю, чи яка хворіє на захворювання передбачені законом, та другий із батьків якої має заборгованість по аліментах за три місяці.

Виїзд дітей, які не досягли 16-річного віку з іншою особою, окрім батьків здійснюється за нотаріально посвідченою згодою обох батьків.

Тим батькам, що планують виїжджати закордон з дитиною без супроводу іншого з батьків, рекомендую  зайнятися цим питанням завчасно, не менше за 1-2 місяці до запланованої подорожі. Вивчіть свою ситуацію, врахуйте усі обставини, які можуть вплинути на необхідність нотаріальної згоди іншого з батьків, аби перетин державного кордону разом з дитиною не приніс неприємних несподіванок.

Адвокат Ольга Боднар, керуючий АО «Твій адвокат», 380673513500

Вибір читачів за тиждень

Відео