Олег Снітовський

У Тернополі можна побачити 17 миттєвостей «Оліміпйського спокою» (фоторепортаж)

В обласному художньому музеї почала діяти виставка художника із Збаража Сергія Декалюка.

Відриваючи експозицію, директор музею Ігор Дуда наголосив, що митець, незважаючи на свій молодий вік, устиг влаштувати 64 виставки в Україні та деяких європейських країнах. 

– Його творчість – то оригінальне поєднання реалізму, абстракції та імпресіонізму. Сергій народився у Збаражі у 1983 році, навчався у Тернопільській філії Ужгородського коледжу мистецтв імені Адальберта Ерделі, навчався у Львівській Національній Академії Мистецтв. Відчувається, що молодий художник шукає себе, створюючи роботи, які, безумовно, мають своїх шанувальників, –  зазначив Ігор Дуда. 

01
01

02
02

03
03

Також присутні під час мистецької імпрези зазначали, що на полотнах Сергія Декалюка – його своєрідне розуміння дійсності, через яку він зазирає у внутрішній світ людини й бачить її сутність, філософію душі, переживань та емоцій.

А сам митець, який на суд глядачів виставив досить великоформатні полотна під час відкриття експозиції, навів один із висловів Лесі Українки.

– Що правда, мамо, то правда, – «Олімпійство» не лежить у моїй натурі, і трудно часом буває витримувати спокій, але, по правді скажу, тепер у мене скоріш завзятий, ніж кислий настрій, – писала Леся Українка до своєї матері у листі, – каже Сергій Декалюк. – Фразеологізм, який, між іншим, до спорту не має ніякого стосунку в літературу ввів Гомер. А походження він зобов’язаний давнім грекам, котрі оселили своїх богів на горі Олімп. І там цим богам було дано дійсно спокійно жити і правити світом… У серії своїх робіт я зобразив не богів, а звичайних людей, споглядаючи за якими, я побачив прояви урочистої байдужості, стриманості, присутності духу…Цей стан, можливо, я десь хотів порівняти з величною незворушністю богів Олімпу. Інколи й нам вдається зберігати «Олімпійський спокій», та є люди, які володіють витримкою, холоднокровністю, присутністю духу завжди, – стверджує художник Сергій Декалюк.

Його картини – то імпровізації, колоритні, динамічні, насичені потужною енергією кольору, пластикою ліній, внутрішньою, але ніби зримою мелодією, що струменить з глибин кожного художнього полотна… 

Виставка картин Сергія Декалюка «Олімпійський спокій» триватиме у Тернопільського обласного художнього музею до 19 лютого.

04
04

05
05

06
06

07
07

08
08

09
09

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео