Дарія Шевченко

На Тернопільщині знищують екосистему річки Збруч (фотофакт)

7dcc53782ddb174adf5f6d1425fad58e_M

Жителі смт Скала-Подільська, на Борщівщині, скаржаться на те, що незаконним шляхом знищують річку Збруч. Нещодавно власник однієї з місцевих фірм разом з робітниками розпочав перекривати основне русло ріки. Попри те, що громада була проти, активні роботи тривають кожного дня.

Активісти кажуть, що ніколи не перекривали і не змінювали русло. Чому окремі люди цілеспрямовано хочуть знищити водойму – невідомо. Небайдужі звертались до селищного голови, але він запевнив, що тримає ситуацію під контролем.

- Ми думаємо, що власник фірми за цей час, мабуть, виробляв якусь технічну документацію. Але ми не знаємо, чи є в тих документах право повністю перегородити основне русло. А зараз він його перегородив повністю. Екосистема річки вже теж порушена. Влітку, під час купання, вже навіть вище млина зайти неможливо. Збруч заростає, заболочується, робиться зелена маса. До речі, своїм каскадом ГЕСів  він регулює основну течію річки. Тобто за одну годину може бути Збруч як потік, а потім піднімається на метр у висоту. І навіть якби вчепилася якась там рибка на осоку для нересту, вона вмирає, бо висихає, – розповідає громадська активістка Оксана Ундерко.

Жителі кажуть, що останніми днями будівельна техніка активно працює на річці, яка швидко перетворюється на болото. Активісти зазначають, що зараз дізнаються, чи має власник усі відповідні документи та дозволи на проведення таких заходів.

Крім того жителі створили електронну петицію, в якій вимагають відновити русло річки Збруч.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео