Як тернополянам створити патронатну сім’ю?

PATRONAT__-min

Взяти тимчасово на виховання дитину можуть тернополяни, створивши патронатну сім’ю. Для цього їм насамперед потрібно бути у зареєстрованому шлюбі та мати позитивний досвід у вихованні дитини. Про інші нюанси розповідають у Кременецькому центрі надання безоплатної правової допомоги.

Претенденти на створення патронатної сім’ї мають обмеження у віці. Це можуть бути громадяни України віком від 35 до 60 років (для жінки) і від 35 до 65 років (для чоловіка). Також одна (один) з них не повинен поєднувати виконання обов’язків патронатного вихователя з іншою трудовою діяльністю. Попередньо цим людям слід пройти курси спеціальної підготовки та відповідати іншим вимогам, визначеним у чинному законодавстві.

 

ХТО НЕ МОЖЕ БУТИ ПАТРОНАТНИМ ВИХОВАТЕЛЕМ?

  • обмежені у дієздатності;
  • визнані недієздатними;
  • позбавлені батьківських прав, якщо ці права не були поновлені;
  • були усиновлювачами (опікунами, піклувальниками, прийомними батьками, батьками-вихователями) іншої дитини, але усиновлення було скасовано або визнано недійсним (було припинено опіку, піклування чи діяльність прийомної сім'ї або дитячого будинку сімейного типу) з їхньої вини;
  • перебувають на обліку або на лікуванні у психоневрологічному чи наркологічному диспансері;
  • зловживають спиртними напоями або наркотичними засобами;
  • не мають постійного місця проживання та постійного заробітку (доходу);
  • страждають на хвороби, перелік яких затверджений центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я;
  • є іноземцями, які не перебувають у шлюбі, крім випадків, коли іноземець є родичем дитини;
  • були засуджені за злочини проти життя і здоров’я, волі, честі та гідності, статевої свободи та статевої недоторканості особи, проти громадської безпеки, громадського порядку та моральності, у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, а також за злочини, передбачені статтями 148, 150, 150-1, 164, 166, 167, 169, 181, 187, 324, 442 Кримінального кодексу України або мають непогашену чи не зняту в установленому законом порядку судимість за вчинення інших злочинів;
  • за станом здоров’я потребують постійного стороннього догляду;
  • є особами без громадянства;
  • перебувають у шлюбі з особою, яка відповідно до пунктів 3-6, 8 і 10 частини 1 статті 212 Сімейного кодексу України, не може бути усиновлювачем.

У сім’ю до патронатного вихователя можуть бути одночасно влаштовані тільки діти, які є між собою рідними братами та сестрами, або діти, які виховувалися в одній сім’ї.

Термін  перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя встановлюється органом опіки та піклування і не може перевищувати трьох місяців.

У випадку наявності обставин, що обґрунтовують необхідність і доцільність перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя понад зазначений термін, орган опіки та піклування може його продовжити.

Загальний термін перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя не може перевищувати шість місяців.

 

ДОГОВІР ПРО ПАТРОНАТ НАД ДИТИНОЮ

Типовий  договір про патронат над дитиною затверджується Кабінетом Міністрів України.  Договір укладається у письмовій формі.

За договором про патронат над дитиною орган опіки та піклування влаштовує дитину, яка перебуває у складних життєвих обставинах, в сім’ю патронатного вихователя.

Договір про патронат над дитиною припиняється у разі:

  • прийняття органом опіки та піклування рішення про повернення дитини до її батьків, інших законних представників,
  • її усиновлення, встановлення над нею опіки чи піклування,
  • влаштування її на виховання в сім’ю громадян (прийомну сім’ю чи дитячий будинок сімейного типу) або до дитячого закладу, закладу охорони здоров’я, навчального або іншого закладу,
  • у разі досягнення дитиною повноліття, смерті дитини чи патронатного вихователя.

Договір про патронат над дитиною може бути розірваний за згодою сторін або за рішенням органу опіки та піклування, суду у разі невиконання патронатним вихователем своїх обов’язків за договором.

ПРАВА ДИТИНИ, яка влаштовується в сім’ю патронатного вихователя

Для влаштування дитини в сім’ю патронатного вихователя потрібна згода дитини, якщо вона досягла такого віку та рівня розвитку, що може її висловити.

Влаштування дитини в сім’ю патронатного вихователя здійснюється за письмовою згодою її батьків, інших законних представників. У разі якщо мати чи батько дитини є неповнолітніми, крім їхньої згоди на влаштування дитини в сім’ю патронатного вихователя потрібна згода їхніх батьків.

Влаштування дитини в сім’ю патронатного вихователя здійснюється без згоди батьків, інших законних представників у разі відібрання у них дитини, відсутності відомостей про місце їх перебування, а також за наявності безпосередньої загрози життю чи здоров’ю дитини.

На період перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя за нею зберігається право на аліменти, пенсію, інші соціальні виплати, а також на відшкодування шкоди у зв’язку з втратою годувальника, які вона мала до влаштування в сім’ю патронатного вихователя.

Дитина, влаштована в сім’ю патронатного вихователя, має право підтримувати особисті контакти з батьками та іншими родичами.

Дитина, влаштована в сім’ю патронатного вихователя, має інші права, визначені законодавством.

ЯКІ ОБОВЯЗКИ ПАТРОНАТНОГО ВИХОВАТЕЛЯ?

  • забезпечити дитину житлом, одягом, харчуванням тощо;
  • створити дитині умови для навчання, фізичного та духовного розвитку;
  • співпрацювати з батьками, іншими законними представниками дитини задля подолання складних життєвих обставин у межах та у спосіб, визначені органом опіки та піклування;
  • забезпечити надання чи доступ до послуг, визначених договором про патронат над дитиною;
  • сприяти контактам дитини з батьками, іншими законними представниками, родичами, крім випадків, коли батьки позбавлені батьківських прав або в судовому порядку обмежені у праві спілкування з дитиною.

Оплата послуг патронатного вихователя та виплата соціальної допомоги на утримання дитини в сім’ї патронатного вихователя здійснюються за рахунок коштів місцевих бюджетів у розмірі та  порядку, які визначені Кабінетом Міністрів України. При влаштуванні дитини в сім’ю патронатного вихователя її батьки не звільняються від обов’язку щодо утримання дитини.

Інформацію надано Кременецьким місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео