Дарія Шевченко

Судово-біологічна експертиза – невід'ємна частина розслідувань у кримінальних та цивільних справах

unnamed

Вагому роль у розкритті кримінальних справ відіграють судово-біологічні експертизи. Такий вид досліджень призначається при розслідуванні важких злочинів проти життя та здоров’я людини. У Тернополі їх проводять працівники науково-дослідного експертно-криміналістичного центру. 

За словами завідувача сектору біологічних досліджень та обліку Тернопільського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України Михайла Сирвитника, завдяки спеціальному обладнанню експерти можуть ідентифікувати особу за слідами біологічного походження. 

Ці сліди можуть бути утворені кров’ю, слиною, потом, спермою, сечею чи іншими виділеннями людського організму, зазначив фахівець. 

Особливістю цього напрямку є те, що при проведенні дослідження доводиться працювати як зі слідами біологічного походження, залишеними на місці події, тілі чи одязі, так і з живими клітинами людського організму.

Безпосереднім завданням експерта є виявлення, відокремлення та ідентифікація з можливістю подальшого порівняння, сказав Михайло Сирвитник. 

Чоловік каже, що основне і фактично вирішальне значення мають попередні дослідження, фіксація і правильне вилучення доказів з місця події, а також правильність пакування та умови зберігання. Бездоганна робота експертів залежить від їхньої фаховості, освіти та спецпідготовки. 

 Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео