Оксана Бучко

Тернополяни найбільше звертаються за безоплатною правовою допомогою щодо сімейних питань

Кваліфіковану допомогу у вирішенні правових питань у 2019 році на Тернопільщині безкоштовно отримали 23 тисячі людей. Із них 4 350 осіб скористались вторинною правовою допомогою, тобто консультаціями адвоката. Також завдяки фахівцям системи БПД вдалось закрити 7 кримінальних проваджень.

Про це повідомили під час публічної презентації роботи системи БПД в області 21 лютого.

– Найкраще про нас говорять реальні життєві історії людей, котрі вирішили свою проблему – ми працюємо на випередження. Багато займаємось правопросвітництвом і переконуємо людей, що краще проконсультуватись з професіоналом перед тим, як вчиняти правочин, – говорить директор регіонального центру з надання БВПД у Тернопільській області Ірина Хондогій. – Переважно до нас звертаються малозабезпечені люди – це 72% наших клієнтів. А питання № 1 у них –  це вирішення сімейних конфліктів.

Із таким питанням звертався житель Тернопільщини Віктор, якому допомогли відсудити спадщину. А також чоловік розповідає, що виграв суд щодо компенсації заводом неполадок автомобіля.

– На кожному етапі цих справ були нюанси, які кваліфіковано вирішував адвокат безоплатної правової допомоги, – каже пан Віктор. – Я маю на увазі звернення у потрібні інстанції та дотримання усіх необхідних стандартів. У результаті я отримав компенсацію, яку відмовлялись виплачувати. Тому можу впевнено рекомендувати такі послуги.

Окремою категорією для центрів надання безоплатної допомоги є переміщені особи. Із куратором переміщених щодо питань соціальної допомоги Яною Шкуратовою активно співпрацюють адвокати БПД.

– Кабінет Міністрів України так і не розробив чіткого механізму виплати заборгованості щодо пенсій переміщеним, – зауважує вона. – Тому доводиться такі питання вирішувати через суд. У цьому нам допомогли адвокати системи БПД. Важко уявити, що б робили переміщені пенсіонери без такої допомоги.

Також Яна Шкуратова спільно із системою БПД розробили Дорожню карту для тих, хто постраждали від насильства. Там можна знайти куди і як звертатись за допомогою у таких ситуаціях.

изображение_viber_2020-02-21_12-03-00
изображение_viber_2020-02-21_12-03-00

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео