Віра Олександрович

Вітер змін: медики вже очікують незадоволення з боку жителів Тернополя (фото)

Снимок55

Реформування у медицині Тернополя триває, однак на виконання усіх вимог Міністерства охорони здоров’я бракує часу, а головне - фінансів. Паралельно лікарям і пацієнтам доведеться пристосовуватися до не завжди приємних змін.

Саме так можна коротко описати ситуацію, в якій опинилися керівники тернопільських лікарень на час періоду активної трансформації всієї системи охорони здоров’я. Брифінг на цю тему відбувся нещодавно у приміщенні міської ради.

Нагадаємо, реформа у системі охорони здоров’я України триває. Причому, якщо раніше зміни переважно були на первинному рівні, то на даному етапі вони вже торкнуться вторинної і третинної ланок надання медичної допомоги. Стартує період суттєвих новацій із 1 квітня. Йдеться про втілення програми медичних гарантій. Так, єдиним національним закупівельником медичних послуг стане Національна служба здоров’я України, каже начальник відділу охорони здоров'я Тернопільської міської ради Василь Даньчак. Саме вона і буде оплачувати пакет обов’язкових медичних послуг, які надаватимуть у лікарнях.

Снимок33
Снимок33

- Згідно із програмою медичних гарантій, до основного пакету входять послуги та лікарські засоби, пов’язані із наданням: первинної медичної допомоги, екстреної медичної допомоги, вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги, третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги, паліативної медичної допомоги, медичної реабілітації, медичної допомоги дітям до 16 років, а також медичної допомоги у зв’язку із вагітністю та пологами, - перелічує фахівець

Відповідно, усі медичні комунальні неприбуткові підприємства Тернополя, на які перетворили міські лікарні, зараз підписують договори із Національною службою здоров’я України (НСЗУ). Паперова звітність поступово «даватиме дорогу» документації в електронному вигляді. Місцева влада буде відповідальною за доступність медичної допомоги для кожного пацієнта. Отже, Тернопільська міська рада буде зобов’язана забезпечити оплату за енергоносії, проводити поточні і капітальні ремонти, а також забезпечувати і покращувати матеріально-технічну базу закладів охорони здоров’я.

- Нам уже вдалося вирішити ряд ключових завдань, які були необхідною умовою для контрактування із НСЗУ, - пояснює пан Даньчак. – Найголовнішою була вимога про забезпечення автономізації закладів охорони здоров’я. Тож всі наші закладі перетворені на КНП, тобто комунальні некомерційні підприємства.

Снимок44
Снимок44

Другою вимогою, за його словами, було: комп’ютеризувати і підключити всі міські медичні заклади до Єдиної електронної системи охорони здоров’я. Із цим у Тернополі впоралися. Тож проблема наразі – в іншому.

- Із державного бюджету у 2020-му медичним закладам Тернополя на забезпечення надання медичної допомоги гроші передбачили лише на І-й квартал, - стверджує головний медик. – Це – лише 43,5 млн грн. Частину фінансування нам обіцяють забезпечити із міської казни, але це не перекриє дефіциту, що виникне із 1 квітня.

Через це у міській раді вже готують звернення до керівництва крани. Паралельно, за словами пана Даньчака, керівники усіх лікарень будуть змушені вдаватися до непопулярних кроків, щоб стабілізувати фінансовий стан очолюваних закладів.

- Вони будуть обирати пріоритетні напрямки надання медичної допомоги, а також розширювати перелік платних послуг, згідно із Постановою Кабміну №1138, - пояснює він. – Це все може призвести до перегляду клінічних маршрутів пацієнта і змін в інфраструктурі медичних закладів міста. Звісно ж, це спричинить незадоволення жителів громади через зміну звичної моделі надання медичних послуг.

Тобто у місті зміниться не лише принцип фінансування лікарень, як того вимагає налагодження стосунків із НСЗУ. Жителям Тернополя, наприклад, більше не вдасться потрапити до так званого вузького спеціаліста без направлення сімейного лікаря.

До слова, під час брифінгу медики також розповіли про нинішній рівень захворюваності на грип і гострі респіраторно-вірусні інфекції (ГРВІ) у Тернополі. Виявилося, що ситуація значно поліпшилася.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео