Віра Олександрович

Хто, коли і скільки повинен платити за землю на Тернопільщині

Господарик_нове

За якою формою тепер треба звітувати про землю платникам відповідного податку? Як застосовують коефіцієнт індексації? Як правильно прозвітувати іноземним юридичним особам?

На ці та інші питання у приміщенні Головного управління ДПС у Тернопільській області відповідав начальник управління податків і зборів з юридичних осіб Головного управління ДПС у Тернопільській області Сергій Господарик. Про найцікавіше під час цієї «гарячої лінії» читачам «Терену» повідомили у Секторі комунікацій Головного управління Державної податкової служби (ДПС) у Тернопільській області.

- За якою формою треба звітувати платникам?

- У поточному році для складання річної звітності платники застосовують знайому їм форму податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності).

Нагадаю, її затвердили наказом Мінфіну від 16.06.2015 р. за №560. Тож платникам, які звітуватимуть не вперше, залишається тільки пригадати вже відомі правила заповнення Декларації.

- Чи звітують про земельні ділянки відокремлені підрозділи?

- Відокремлені підрозділи (філії) юридичних осіб самостійно звітність із плати за землю не подають.

- Чи застосовують коефіцієнт індексації до нормативної грошової оцінки земельних ділянок для визначення розміру земельного податку та орендної плати за ділянки державної або комунальної власності?

- Для визначення розміру земельного податку та орендної плати за ділянки державної або комунальної власності використовують нормативну грошову оцінку земельних ділянок.

Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин, за індексом споживчих цін за попередній рік щороку розраховує величину коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки земель, на який індексують нормативну грошову оцінку сільськогосподарських угідь, земель населених пунктів та інших земель несільськогосподарського призначення станом на 1 січня поточного року.

Додам, значення коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки сільськогосподарських угідь, земель населених пунктів і інших земель несільськогосподарського призначення за 2019 рік становить 1,0.

- Як будуть звітувати іноземні юридичні особи?

- Щодо іноземних юридичних осіб, то плату за землю вони сплачують через представництво, що перебуває на обліку в контролюючих органах, залежно від обраного варіанту реєстрації (представництво іноземної компанії, постійне представництво нерезидента, управитель майна, підприємство з іноземними інвестиціями), причому із моменту державної реєстрації права власності на земельну ділянку.

Відповідно, обов’язок із подання «земельної» звітності нерезидентів також є.

- Скільки декларацій із плати за землю повинна подати юридична особа, яка має ділянки в різних населених пунктах, що належать до одного контролюючого органу, коли коди органів місцевого самоврядування за Класифікатором об’єктів адміністративно-територіального устрою України - різні?

- Коли платник податку має у власності або користуванні, у тому числі оренді, земельні ділянки на території різних сільських (селищних) рад, що належать до одного адміністративного району (коди органів місцевого самоврядування за місцезнаходженням земельної ділянки за КОАТУУ - різні), то такий платник має подати до відповідного контролюючого органу окремі податкові декларації із плати за землю щодо кожного коду органу місцевого самоврядування за місцезнаходженням земельної ділянки.

Нагадаю, 20 лютого минула гранична дата, коли можна було вчасно, без порушення передбаченого п. 286.2 Податкового кодексу України строку відзвітувати про плату за землю за 2020 р. Плата за землю стосується всіх, хто має зареєстровану на себе земельну ділянку чи орендує її у держави або місцевої громади.

 

Фото надане Сектором комунікацій ГУ ДПС в області

Вибір читачів за тиждень

Відео