Дарія Шевченко

Ветеран АТО з Тернопільщини отримав земельну ділянку вартістю в 112 мільйонів гривень (фото)

untitled-1_5e4529fe20143

Ветеран АТО зі Зборівщини Роман Гуменюк отримав земельну ділянку, яку оцінюють в 112 мільйонів гривень. Її доведеться повернути державі. Справа в тому, що чоловікові надали ділянку у селі Мильне, на якій розташована археологічна пам'ятка і могильник.

Спілкувалася із Романом Гуменюком Іванка Гошій.

Замість цієї території йому мають виділити іншу землю біля села. Цю справу передали у суд.

- Не знаю, яке рішення прийме суд. Думаю, що мені нададуть ділянку в іншому місці, але потрібно заново переробляти документи. У 2016 році я повернувся з АТО, написав заяву на отримання ділянки. Мені показали, де є землі запасу за межами Мильного, бо на території села вже не було вільних ділянок. У 2017 я вже мав всі необхідні документи на руках. Відтоді нічого не робив на ділянці, бо мали ще приїхати з обласного управління Держгеокадастру і забити колики. У сільській раді, вочевидь, теж не знали, що на тому місці проводились розкопки. Там споконвіків було пасовище, а торік раптом виявилось, що моя ділянка захоплює 30 сотих археологічної пам'ятки, - зізнається Роман Гуменюк.

unnamed
unnamed

Чоловік сказав, що вимагатиме компенсації, адже через чиюсь помилку він має зайві проблеми. Сільський голова села Мильне  Ігор Караїм стверджує, що винні у непорозумінні працівники Держгеокадастру, адже ніхто не переконався, що ділянка може містити археологічну пам'ятку.

- Вийшла накладка, через те, що коли надавали ділянку, ніхто не виїжджав на те місце, не досліджував. Коли виготовляли документацію, розмістили її, як хотіли. Сесія сільської ради не розглядала це питання, оскільки територія знаходиться за межами населеного пункту, - зазначив Ігор Караїм.

unnamed (1)
unnamed (1)

Натомість начальник відділу Зборівського району Держгеокадастру Василь Костів сказав, що така ситуація трапилась через те, що комунальне підприємство обласної ради не надало інформацію стосовно археологічних пам'яток.

- Комплексним дослідженням історико-культурних пам'яток займається комунальне підприємство обласної ради, проте нам не надають зібрану інформацію, тому й виникла колізія. Майже двадцять років працюю в нашій установі, знаю, що завжди були проблеми з інформуванням нас щодо археологічних пам'яток. Свого часу ми просили надати нам карту, на яку розміщені всі археологічні пам'ятки у нашому районі, проте фахівці повідомили, що не мають права. Можливо, колись надсилали нам повідомлення, що на території Мильного є земельні ділянки історико-культурного значення, проте про їх місце розташування не повідомляли і картографічні матеріали не надавали. Більше того, ми й донині не маємо інформації про археологічні пам'ятки району. Нам нема сенсу щось приховувати. Екологи, скажімо, надали нам повні дані про землі заповідного фонду, тому не виникає непорозумінь. До нас надходять запити стосовно ділянок із Держгеокадастру, і якщо у нас нема даних про їх обтяження, повідомляємо, що інформація відсутня,- розповів Василь Костів.

До слова, суд вже триває близько року. Роману Гуменюку мають виділити земельну ділянку після рішення.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео