Орест Сарматський

Україна подвоїла імпорт овочів в 2019 році до рекордного рівня (Агроновини)

122201 (Copy)

Лідерство серед постачальників овочів в Україну традиційно продовжувала утримувати Туреччина, на яку припало близько 41% всього імпорту.

Про це пише east-fruit.com. 

«В Україні останнім часом відзначається негативна динаміка імпорту овочів і картоплі. У 2019 році загальний імпорт овочів в Україну вперше перевищив позначку в $200 млн і досяг $212 млн. Це рівно в два рази більше, ніж загальний імпорт овочів в 2018 році і на 21% більше попереднього рекорду, зафіксованого в 2013 році», — повідомляють аналітики ринку.

Зазначимо, що головними імпортними позиціями овочів для України в 2019 році були тепличні томати, цибуля і солодкий перець. На томати довелося більше третини всієї вартості імпорту, на цибулю — 11% і на перець — 10%. Також великими імпортними позиціями були огірок, картопля, сушені овочі, капуста та часник.

Слід зазначити, що лідерство серед постачальників овочів в Україну традиційно продовжувала утримувати Туреччина, на яку припало близько 41% всього імпорту. Також приблизно по 11% імпорту забезпечували три країни: Нідерланди, Іспанія та Польща. По 4% всіх овочів поставили Китай і Ізраїль. У десятку лідерів поставок увійшли також Єгипет, Німеччина, Індія та Грузія. Туреччина овочі часник томат перець.

В Україні за 7 років вдвічі скоротились площі під виноградом

12222202 (Copy)
12222202 (Copy)

З 2011 р. площі під плодово-ягідними культурами в Україні скоротились з 335 тис. га до 268 тис. га. Найбільше скоротились площі під виноградом — з 84 тис. га до 43 тис. га. Про це свідчать дані Динамічної інфографіки посівних площ під плодово-ягідними культурами за 2011-2018 рр. від Kurkul.com. 

Також скорочення площ понад 2 тис. га було зафіксоване під:

* яблунями — зі 121 тис. га до 102 тис. га;

* сливами — з 22 до 20 тис. га;

* грушами — з 15 до 13 тис. га;

* черешнями — з 14 до 12 тис. га;

* абрикосами — з 10 до 8 тис. га;

* персиками — з 8 до 4 тис. га.

За звітний період зростання площ було зафіксовано лише під горіхоплідними культурами з 17 до 21 тис. га, а також лохиною.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео