9 Липня 2020, Четвер


Тернополянам показали, як не залишати передплачені автомобілі поза увагою

Анонс
Тернополян запрошують виправити майбутнє свого міста

Гідродинамічна прочистка труб у Чорткові: як і для чого її проводять 

Жителі Тернопільщини склали лайфхаки поведінки під час повені

Прогулянка Тернополем. Простір для перфекціоністів (фото)

Лікар-епідеміолог Володимир Паничев: «До погіршення ситуації у Тернополі призводить безвідповідальність людей» (фото)

Українці споживають свинини втричі менше за європейців (Агроновини)

Заробітчанка з Тернопільщини проміняла Польщу на Волинь

У Чорткові запрацює мобільний додаток для людей з інвалідністю

Велике будівництво торкнеться культури на Тернопільщині

Через землю депутатам у Тернополі доведеться перервати літню відпустку

Тернополяни можуть придбати парту, за якою вчився  професор найпрестижнішого університету світу

Фотофакт
У Чорткові понищили підніжжя пам’ятника Петру Хамчуку (фотофакт)

Дмитро Підручний вдруге став чемпіоном Європи

Відео
Тернопільський виконавець заспівав разом з кількома вітчизняними музикантами (відео)

Фотофакт
Про людей з інвалідністю у Тернополі дбають волонтери (фотофакт)

Фотофакт
Науковці та викладачі одного з університетів Тернополя отримали почесні відзнаки (фотофакт)

Завдяки спільній праці поліцейських та медиків було врятовано життя молодому хлопцеві

Всеукраїнська проща до Зарваниці цього року проходитиме онлайн

Троє чоловіків продавали дерева, зрізані на чужому подвір’ї

Фоторепортаж
Мандрівки Тернопільщиною. Фактурне скло (фоторепортаж)

Теребовлянська «Нива» вперше виборола перемогу у цьому сезоні

Відео
У центрі Чорткова встановили «освіжаючу рамку» (відео)

У Тернополі можна безкоштовно провакцинувати тварину

Правоохоронці застерігають краян від інтернет-шахраїв

На Тернопільщині в аварії постраждала дитина (фото)

Фотофакт
На вулиці Мазепи ДТП за участю громадського транспорту та легківки (фотофакт)

Рідкісний птах, який занесений до Червоної книги України, мешкає на Тернопіллі

На Тернопільщині COVID-19 підтвердили у ще 11 жителів

Фотофакт
На свято у Бережанах невідомі понищили металеву огорожу (фотофакт)

Фотофакт
У Збаражі випускники замість ошатного вбрання купили лікарям необхідне (фотофакт)

Мати трьох дітей з Тернопільщини померла від раку

Фоторепортаж
Магазини на Тернопільщині перевіряють фахівці (фоторепортаж)

Кілька десятків військових з Тернополя отримали по 15 тисяч гривень

Це цікаво
9 липня в історії Тернопільщини

8 Липня 2020, Середа


Погода
Погода в Тернополі 9 липня

Відео
Водій, який в центрі Тернополя ледь не збив жінку з дитячим візочком, понесе відповідальність (відео)

Відео
COVID-19 на Тернопільщині зараз мають понад 700 людей, 19 із них – у важкому стані  (відео, фото)

Святого Шарбеля вшанували в одній з громад на Тернопільщині

Мандрівки Тернопільщиною. Сецесійні, класицистичні та модерністичні вікна

Тернополян запрошують на унікальні майстер-класи з дотриманням карантинних обмежень

Тернопіль має на кого рівнятися

Фотофакт
Тернопільський «Красунчик дня»

Це цікаво
На Тернопільщині відновлюють нещодавно знайдені підземелля (фото)

Парковці у центрі Чорткова бути: зроблено перший крок

Тернополяни отримали оновлений список країн для відпочинку в умовах карантину

В Україні врегулюють використання дронів у сільському господарстві (Агроновини)

Дитячий баскетбольний клуб «Кристал» з Чорткова – п’ятий в Україні

На Тернопільщині масово порушують метрологічні вимоги

Одній із громад Тернопільщини хочуть повернути землю

«Я заліз до нього через вікно», – Дмитро Підручний про близьке знайомство з Мартеном Фуркадом

Парафіянам з Тернопільщини подарували будинок для потребуючих людей (фото)

Фермер вирощує ківі, а з некондиційного виготовляє спиртні напої (Агроновини)

З дрібного ківі можна виготовляти не лише джеми, варення та соки, але й алкоголь.

Про це у коментарі для AgroPortal.ua розповів фермер з Ужгорода Генріх Стратон.

Зокрема, він виготовляє два види алкоголю: ківовицю — напій, який утворюється після дистиляції, та ківіскі, яке витримує в діжках близько року.

«Це поки не бізнес, це — можливість, результат експерименту, так би мовити. Я зараз закладаю додаткові площі під фруктом — і коли буде великий вихід продукції, можливо, я робитиму це не лише для себе, а й отримаю ліцензію чи працюватиму з іншими підприємцями», — зазначає він.

Фермер виготовляє напої з фрукту власного сорту під назвою Карпат Стратона Валентайн. Нині завершує роботу над селекцією Аурум Карпат Стратон — жовтоплідного ківі.

Також Стратон додає, що, на його думку, в Україні склалися дуже сприятливі умови для ведення органічного бізнесу, що стосується саме ківі.

«У нас не потрібно обробляти плантації отрутохімікатами від шкідників і хвороб. В Україні їх немає у порівнянні з державами з субтропічним кліматом. Наприклад, як Нова Зеландія, де ківі вирощують традиційно. Там практично немає екологічно чистого продукту», — підсумовує фермер.

Він вважає, що у цьому випадку Україна має гарний потенціал щодо експорту ківі.

В умовах нового клімату експерти радять вирощувати ефіроносні культури

Зона ризикованого землеробства в Україні зміщується на 200-300 км на північ, а це потребує змін видової і сортової структури посівів культур, строків посіву і густоти рослин.

Про це повідомив професор Миколаївського національного аграрного університету Михайло Федорчук під час конференції «Український трав’яний бізнес», організованої Фондом «ЛАСКА» за фінансової підтримки Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва, пише agroportal.ua.

Михайло Федорчук відмітив, що у найближчі 10 років зима буде такою ж теплою, як цього року. Ростуть суми ефективних температур, і сільгоспвиробникам потрібно шукати нові культури. У нашому новому кліматі себе чудово почувають ефіроносні культури.  Експерт вважає, що за таких умов шавлію лікарську аграрії можуть вирощувати, як люцерну.

«Наприклад, сорт Шанс має середню врожайність п/с сировини (листя) 21,2 ц/га, насіння — 3,1 ц/га, вміст ефірної олії у сировині становить 1,8%. Ефірна олія містить понад 20% камфори. Маса 1000 насінин 8,0 г», — зазначає Михайло Федорчук.

 

За його словами також можна вирощувати шавлію мускатну, що інтродукована в Україну як перспективна харчова пряносмакова культура. Шкідниками та хворобами вона не пошкоджується. Є цінною ароматичною культурою, що використовується в харчовій та переробній промисловості у свіжому і сухому вигляді. Урожайність зеленої маси — 22,0-25,0 т/га, насіння — до 400 кг/га. Шавлія належить до посухостійких рослин, разом з тим вона чутлива до зволоження, особливо в період проростання насіння. Вона поглинає води в 3,5, а плодова оболонка — в 40 разів більше за свою масу. До ґрунтів шавлія мускатна маловибаглива. Її можна вирощувати навіть на бідних кам’янистих ґрунтах, але кращими для неї є чорноземи і карбонатні суглинисті ґрунти, менш придатні легкі піщані.

«Ще одна цікава рослина — гісоп звичайний або лікарський. В південних регіонах гісоп може дати два врожаї сировини, для цього рослині після першого укосу потрібне зрошення та підживлення мінеральними добривами. В Миколаївській області середня урожайність зеленої маси гісопу лікарського у другий рік використання склала 26,5 т/га, сухої маси — 6,92 т/га», зазначає Михайло Федорчук.

906

Залишити коментар

прайс-на-рекламу
Схожі матеріали

Інші публікації автора