22 Жовтня 2020, Четвер


Фоторепортаж
Прогулянки Тернополем. Вікна, котрі занепадають (фоторепортаж)

На Тернопільщині триває осінній призов: на службу відправили вже понад 130 тернополян

Станіслав Давида: «Саме малий і середній бізнес забезпечує жителів робочими місцями»

Як тернополяни зможуть вступити у виші у 2021 році

Це цікаво
22 жовтня в історії Тернопільщини

21 Жовтня 2020, Середа


Погода
В Тернополі відчутно потепліє

Відео
У Тернополі проаналізували програми політичних партій: у кількох виявили порушення дискримінаційного характеру (відео)

Поліцейські знайшли 19-річного Дениса Хортика, який напередодні зник

Представник команди «За майбутнє» має чітке бачення відновлення Тернопільського аеропорту 

На місцевих виборах переможуть п’ять партій

Це цікаво
Тернопіль має на кого рівнятися (фото)

Фотофакт
Тернопільські «Красунчики дня»

Це цікаво
Сьогодні опівночі у небі над Тернопільщиною можна буде побачити те, що було тут у 1944 році

Міський голова Ланівців поборов COVID-19 

Мандрівки Тернопільщиною. Прикраси всередині кам’яниць

У Заліщиках відроджують місце, оповите легендою (фото)

Чортківський костел потрапив до сімки найвеличніших католицьких храмів України

Фотофакт
Тернопіль має свій «Тунель кохання» (фотофакт)

Фоторепортаж
Справу на мільйон провернули на Тернопільщині (фоторепортаж)

На Тернопільщині трапилася ДТП за участю двох автівок: є постраждалі (фото)

У Тернополі вже є місце, де просто лежачи, можна досягнути багато

На Тернопільщині чоловіка вбив психічнохворий сусід (фото)

Названо найбільш стійкі види яблунь для вирощування в Україні (Агроновини)

На Тернопільщині через побутову сварку жінка опинилася у нейрохірургії

СОVID-19 на Тернопільщині не боїться навіть суду

У Тернополі з вікна квартири викинулася 88-річна бабуся

Фоторепортаж
У ще двох громадах Тернопільщини представили команду майбутнього (фоторепортаж)

Нарізною вогнепальною зброєю торгував пенсіонер – колишній працівник міліції (фото)

Як тернополянам після важкої форми COVID-19 повернутись до ефективної розумової праці

У Тернополі зникли дві особи: поліцейські просять жителів допомогти у розшуку (фото)

На Тернопільщині за добу підтвердили 299 випадків COVID-19, а видужало 400 осіб

Ольга Чорна: «Відкритість та прозорість – те, з чим я іду до народу. Я вірю у те, що роблю»

Тернопільщина дивує: 25 вересня рішення прийняли, а 20 жовтня вже скасували (фото)

Це цікаво
21 жовтня в історії Тернопільщини

20 Жовтня 2020, Вівторок


Погода
Погода у Тернополі 21 жовтня

Відео
Ліси на Тернопільщині не захистили і попрощалися до листопада (фото, відео)

Тернополянам стане легше отримати безоплатну правову допомогу

З вулиць Тернополя заберуть 14 закинутих авто (фото)

Фотофакт
Тернопільська «Красуня дня»

Представник команди «За майбутнє» розпочав знайомство з історією з раннього дитинства

У селі живе найстаріший свійський гусак: птаху більше 32 років (Агроновини)

Усі, хто має інформацію про Юрія Рибіна, можуть зголоситися у Тернопільське управління СБУ

Прогулянки Тернополем. Затишне місце на «Новому світі» (фото)

Анонс
Арттерапія для тернополян 

Відео
Дует поляка, який навчається в Тернополі, та місцевої вокалістки здобув перемогу в пісенних перегонах

Родини загиблих Героїв отримають у Тернополі 46 квартир (фото)

Жінку, що пішла за грибами і заблукала, розшукували на Тернопільщині майже добу 

У Тернополі горів будинок 

На Тернопільщині у 75 населених пунктах нарешті дізналися те, без чого село – не село

Обірвалося життя відомого лікаря з Тернопільщини

У Тернополі подбали про дітей з інвалідністю (фото)

На сміттєзвалищі у Зборівському районі скоро запрацює станція дегазації

Фермер вирощує ківі, а з некондиційного виготовляє спиртні напої (Агроновини)

З дрібного ківі можна виготовляти не лише джеми, варення та соки, але й алкоголь.

Про це у коментарі для AgroPortal.ua розповів фермер з Ужгорода Генріх Стратон.

Зокрема, він виготовляє два види алкоголю: ківовицю — напій, який утворюється після дистиляції, та ківіскі, яке витримує в діжках близько року.

«Це поки не бізнес, це — можливість, результат експерименту, так би мовити. Я зараз закладаю додаткові площі під фруктом — і коли буде великий вихід продукції, можливо, я робитиму це не лише для себе, а й отримаю ліцензію чи працюватиму з іншими підприємцями», — зазначає він.

Фермер виготовляє напої з фрукту власного сорту під назвою Карпат Стратона Валентайн. Нині завершує роботу над селекцією Аурум Карпат Стратон — жовтоплідного ківі.

Також Стратон додає, що, на його думку, в Україні склалися дуже сприятливі умови для ведення органічного бізнесу, що стосується саме ківі.

«У нас не потрібно обробляти плантації отрутохімікатами від шкідників і хвороб. В Україні їх немає у порівнянні з державами з субтропічним кліматом. Наприклад, як Нова Зеландія, де ківі вирощують традиційно. Там практично немає екологічно чистого продукту», — підсумовує фермер.

Він вважає, що у цьому випадку Україна має гарний потенціал щодо експорту ківі.

В умовах нового клімату експерти радять вирощувати ефіроносні культури

Зона ризикованого землеробства в Україні зміщується на 200-300 км на північ, а це потребує змін видової і сортової структури посівів культур, строків посіву і густоти рослин.

Про це повідомив професор Миколаївського національного аграрного університету Михайло Федорчук під час конференції «Український трав’яний бізнес», організованої Фондом «ЛАСКА» за фінансової підтримки Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва, пише agroportal.ua.

Михайло Федорчук відмітив, що у найближчі 10 років зима буде такою ж теплою, як цього року. Ростуть суми ефективних температур, і сільгоспвиробникам потрібно шукати нові культури. У нашому новому кліматі себе чудово почувають ефіроносні культури.  Експерт вважає, що за таких умов шавлію лікарську аграрії можуть вирощувати, як люцерну.

«Наприклад, сорт Шанс має середню врожайність п/с сировини (листя) 21,2 ц/га, насіння — 3,1 ц/га, вміст ефірної олії у сировині становить 1,8%. Ефірна олія містить понад 20% камфори. Маса 1000 насінин 8,0 г», — зазначає Михайло Федорчук.

 

За його словами також можна вирощувати шавлію мускатну, що інтродукована в Україну як перспективна харчова пряносмакова культура. Шкідниками та хворобами вона не пошкоджується. Є цінною ароматичною культурою, що використовується в харчовій та переробній промисловості у свіжому і сухому вигляді. Урожайність зеленої маси — 22,0-25,0 т/га, насіння — до 400 кг/га. Шавлія належить до посухостійких рослин, разом з тим вона чутлива до зволоження, особливо в період проростання насіння. Вона поглинає води в 3,5, а плодова оболонка — в 40 разів більше за свою масу. До ґрунтів шавлія мускатна маловибаглива. Її можна вирощувати навіть на бідних кам’янистих ґрунтах, але кращими для неї є чорноземи і карбонатні суглинисті ґрунти, менш придатні легкі піщані.

«Ще одна цікава рослина — гісоп звичайний або лікарський. В південних регіонах гісоп може дати два врожаї сировини, для цього рослині після першого укосу потрібне зрошення та підживлення мінеральними добривами. В Миколаївській області середня урожайність зеленої маси гісопу лікарського у другий рік використання склала 26,5 т/га, сухої маси — 6,92 т/га», зазначає Михайло Федорчук.

909

Залишити коментар

прайс-на-рекламу
Схожі матеріали

Інші публікації автора