Орест Сарматський

Києву показали «Витівки творчого духу» з Тернопільщини (фото)

ЗаставкаМ

В Національному музеї Тараса Шевченка презентовано спеціальний проект - виставку «Витівки творчого духу».

В експозиції - роботи Івана Марчука та юних художників-лауреатів премії його імені, яка вже не один рік діє на Тернопільщині.

Виставка відбувається за сприяння Президентського фонду «Україна», повідомляє сайт Фонду.

03 (Copy)
03 (Copy)

- Коли я починав працювати над Шевченком, спочатку я прочитав весь Кобзар. І відразу я підкреслював чотири рядочки, на які в мене вже образи появилися для картин, - каже Іван Марчук.

Його понад сорок робіт із «Шевченкіани» вражають та захоплюють. Вони написані темперою на картоні і кожна з них не лише ілюструє твори Тараса Григоровича, а й відображає авторське бачення української історії.

У сусідніх залах - роботи юних художників, володарів обласної премії імені Івана Марчука в галузі образотворчого мистецтва для обдарованих дітей віком від 7 до 15 років.

Цю нагороду започатковано 2016-го року, який на батьківщині митця – Тернопільщині – було оголошено Роком Івана Марчука.

А перша зустріч Майстра з майбутніми співавторами спільного проекту відбулася минулої осені саме у виставковій залі Президентського фонду «Україна» під час відкриття виставки юних живописців Тернопільщині.

Тоді Івана Марчука вразили триптихи Павла Шачка, юного художника з Тернополя, вчитель якого – заслужений художник України Микола Дмітрух. Власне, пан Микола, як викладач Тернопільської  художньої  школи  імені Михайла Бойчука, й презентував роботи свого вихованця у Києві.

На виставку приїхали й учні зі згаданого навчального закладу, які свого часу теж були удостоєні премії імені Івана Марчука..

У відкритті експозиції взяв участь Президент України (1994 - 2005 рр.) Леонід Кучма. Він підтримав ініціативу з облаштування музею чи бодай галереї Івана Марчука у Києві, тим більше, що відповідне рішення вже підтримано Київрадою, і закликав міського голову столиці Віталія Кличка допомогти в цій справі.

Виставка «Витівки творчого духу» триватиме в Національному музеї Тараса Шевченка до 22 березня цього року.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео