Віра Олександрович

Апарати штучної вентиляції легень Тернопіль купить за власні кошти (фото)

Сесія

Понад 10 млн грн на придбання апаратів штучної вентиляції легень і купівлю предметів індивідуального захисту для медиків спрямувала Тернопільська міська рада вчора, 17 березня.

Нагадаємо, держава на такі потреби наразі нічого не дала, а лише «годує обіцянками». Зауважимо, позачергова 48-ма сесія була доволі плідною. На порядок денний винесли відразу кілька «гарячих» питань, і всі ці пункти депутати ухвалили (докладно про це читайте ТУТ, ТУТ, ТУТ і ТУТ – прим.).

Однією із найважливіших справ було внести зміни до бюджету громади на 2020 рік, адже у них передбачили перерозподіл коштів, щоб віддати їх на нагальні потреби медичної галузі. Принагідно про забезпечення місцевих лікарень депутатам розповів начальник міського відділу охорони здоров'я і медичного забезпечення Василь Даньчак.

Даньчак
Даньчак

- У місті є 4 апарати штучної вентиляції легень, - каже медик. – Хоча потреба у такому оснащенні, на тлі ймовірної епідемії, - набагато вища.

Доповідала з цього питання заступник міського голови із питань фінансів Вікторія Остапчук. Вона без проблем отримала 33 «за».

- Ми спрямовуємо додаткові кошти у сумі понад 10 млн грн на потреби медичної галузі, - каже вона. – Причому понад 5 млн грн - на придбання апаратів штучної вентиляції легень. Решту коштів витратимо за забезпечення потреб медичних закладів у придбанні предметів індивідуального захисту, гігієни і медикаментів.

Зауважимо, у лікарнях міста нині готуються до роботи в особливий час карантину та імовірності поширення коронавірусної інфекції. Відповідно, вже подбали про підготовку можливості перепрофілювання як самих лікарень, так і відділень у цих закладах. Це - превентивний захід, але без нього не обійтися.

Депутати
Депутати

- Одна з лікарень буде базовою для лікування хворих на COVID-19, якщо такі пацієнти будуть, - пояснює міський голова. - Інша - буде передбачена для проходження обсервації тих, хто був у контакті із хворими. Ще одна лікарня, а саме №2 - залишиться базовою для лікування всіх тернополян з іншими видами захворювань.

Через це медики у Тернополі навіть скасували усі планові операції. Оперуватимуть пацієнтів лише у нагальних випадках. Принагідно тернополян закликали вчасно звертатися за медичною допомогою і не піддавати ризику своє життя і людей, які поруч. У разі підозри на коронавірусну інфекцію усіх попросили звертатися на «гарячу лінію» оперативного штабу – 098-441-59-81.

Фото з сайту ternopilcity.gov.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео