Олег Снітовський

У Тернополі «вдарили» мистецтвом по коронавірусу (фоторепортаж)

В обласному краєзнавчому музеї почала діяти авторська виставка тернопільського художника Михайла Дирбавки.

Відкриваючи її, директор музею Степан Костюк зауважив, що експозиція відомого в Україні митця демонструватиметься у досить специфічних умовах, під час карантину, бо була запланована ще кілька місяців тому.

12
12

02
02

01
01

04
04

Але, така обставина, за словами пана Степана, вносить деяку особливість у перегляд цієї виставки. Адже є певний символізм, коли у такій непростій атмосфері, що зараз панує у суспільстві, високе мистецтво дає людям віру у день завтрашній, повертає їх до одвічних християнських цінностей.

03
03

Освятивши виставку, отець Ярослав навів досить цікаву тезу.

– Знаєте, є три професії, які можуть були поза законами гравітації: священника, воїна та митця. Чому вони виходять за межі земного простору? 

05
05

Та тому, що священник, як людина, він – на землі, але він постійно мусить прагнути, аби долати ті земні спокуси. Так і воїн, який захищає рідну землю, кожну її частинку, прагне, аби Небеса були разом із ним, щоб допомогли вистояти у боротьбі з ворогом. І художник, який покликаний вийти поза сферу свого життя… Він має ідею, носить її у собі і згодом переносить все це на полотно. 

07
07

– Тому я бажаю пану Михайлу помочі Господньої у його творчих помислах,    у такий непростий час, коли відкрилася ця виставка, час, в який ми усі отримали «дзвіночок» з Неба, у цей час Великого Посту, щоб ми дотримувалися усіх християнських чеснот, – сказав отець Ярослав.

11
11

10
10

Привітали Михайла Дирбавку із відкриттям персональної виставки і його друзі.

06
06

– Упевнений, що все, що відбувається у цьому світі, відбувається з волі Божої… Так і ця виставка постала нині з волі Всевишнього у такий складний час. І, вважаю, що ми тут побачили невипадково і недаремно, оці прекрасні полотна мого найближчого колеги – Михайла Дирбавки. Думаю, ця виставка захищатиме нас усіх. Бо в зібраних в експозиції живописних роботах є особлива енергетика, передусім, у написаних храмах Тернопільщини і не тільки нашої області, - вважає народний художник України Богдан Ткачик.

Серед понад сорока робіт Михайла Дирбавки – більшість присвячені сакральним куточкам Тернопільщини та України. Та й це не дивно, адже сам митець – високодуховна особистість, він навіть співає у церковному хорі храму святого Архистратига Михаїла у Тернополі.

08
08

– Тема духовності, сакральності завжди мене хвилювала. Де б я не був, коли мав таку можливість, завжди намагався перенести на полотно побачені храми, церкви, костели, дзвіниці. Зрештою, все це не може не хвилювати, адже ці сакральні пам’ятки нагадують, що на землі жити без Господа Бога не можна. 

09
09

– Тому й пишу, створюю полотна, яких у мене понад 50 із зображенням різних храмів, за що дякую Богу, який дає мені надих на це все, – сказав автор виставки, член Національної спілки художників України Михайло Дирбавка.

Довідково. Український художник Михайло Дирбавка народився 15 січня 1944 року у селі Котиківка Городенківського району Івано-Франківської області. Закінчив Львівський інститут прикладного та декоративного мистецтва, створив цикл декоративних робіт в оформленні інтер’єрів громадських приміщень, розписує храми. Михайло Дирбавка - учасник обласних та всеукраїнських виставок і мистецьких пленерів. 

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео