Оксана Бучко

Тернопільська психологиня безкоштовно допоможе боротись із відчуттям страху під час пандемії коронавірусу

odyn-doma-860x580-c-1

Карантин застав тернополян у різних умовах – хтось залишився у домівках із сім’ями, а хтось – наодинці. У двох випадках обмежений простір може мати негативний вплив. Як не допустити таких наслідків і побороти страх, більше знають психологи. Тож тернопільська спеціалістка Марина Орап готова у цей час консультувати усіх охочих.

Дорогі друзі! Справа набуває серйозного характеру. І мене все більше засмучує той емоційний фон роздратованості, паніки/апатії, злості й нервозності, який я спостерігаю, навіть гортаючи стрічку соцмереж. Так, такі критичні ситуації вивільняють в людях те, що довго успішно маскувалось моральними правилами і соціальними настановами. Так, ситуація перебування у обмеженому просторі змінює навіть умовні рефлекси. На одну річ хочу звернути вашу увагу. Те, що обєднує всіх людей зараз - це страх. Страх за своє життя, за життя рідних, страх перед невизначеністю. Страх, який провокує тривожність, паніку, агресію, злість. Але ми не можемо жити без страху, і я не закликатиму вас не боятись. Страх це нормально, це «вбудована функція» нашої навіть не свідомості, а психіки. Це забезпечує виживання. Важливо вміти керувати нашим страхом (адже у нас все ж таки є свідомість!). Тому не бійтесь свого страху. Подивіться на нього, поговоріть з ним, навчіться взаємодіяти з ним.

Щоб така практика не залишалось лише словами, а перейшла в дії, Марина Орап пропонує психологічну допомогу. Щодня, з 18 до 19 години можна записуватися через приватні повідомлення на одноразові безкоштовні психологічні онлайн-консультації.

Про те, як укріпити, а не зруйнувати стосунки подружжя, сидячи у 4-х стінах удвох, читайте у наступній публікації «Терену».

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео