Орест Сарматський

Ліси Тернопільщини: хтось не нарікає і господарює, а хтось – «банкрутує» і …жирує

234-83 (Copy)

Як нині працюють лісогосподарські підприємства Тернопільщини, де із шести два - ДП «Чортківський лісгосп» і ДП «Кременецький лісгосп» пішли, як то кажуть, у «вільне плавання»?

Цікаво, а як інші спрацювали? Можливо, в них кращий ресурс? Можливо, мають додаткове фінансування чи якісь інші доходи або ж надходження?, - ставляться риторичні запитання у публікації, яку оприлюднила пресслужба Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства на своєму сайті.

Виявляється, найкращим ресурсом володіє ДП «Чортківський лісгосп». Підприємство торік заготовило - 15 тис. куб.м деревини дуба. Інші підприємства таким не можуть похвалитися, маючи в наявності такі породи, як: бук, граб, модрина, сосна. Вартість цих порід за один кубометр в 5-6 раз дешевше за породу дуб. Якщо, до прикладу, взяти ДП «Бережанське лісомисливське господарство»   то домінуючою породою тут є бук і граб. Але коли глянути на фінансовий стан підприємства за 2019 рік та перший квартал цього року, то слід віддати належне керівнику підприємства Левчуку О.П., що тут своєчасно виплачується заробітна плата (середня зарплата за 2019 рік - 11300 грн.), сплачені податки як в державний так і в місцевий бюджет. Вчасно сплачують і єдиний соціальний внесок, а поточна кредиторська заборгованість не більша 1,8 млн грн. І це дуже добре, що є таке підприємство, де вміють організовувати роботу і переживати за своїх працівників.

Хоча в керівника також закінчується контракт, але людина спокійно виконує свою роботу, не збурює лісничих чи інших працівників до непокори, не пише звернень до Президента України, Прем'єра Міністра України, Голови Державного агентства України, голови обласної ради, не фабрикує з підписами нібито колективного звернення, мовляв, «рятуйте, бо я хочу бути директором!»

Чого не скажеш про Чортківський лісгосп, особливо про його колишнього керівника Фреяка В.Й., в якого торік закінчився контракт і якому обласне управління надало подання в Держлісагентство України для продовження нового контракту.

На жаль, виходить так, що з жовтня минулого року по нині колишній керівник лісгоспу думав тільки про себе, а не про працівників, які до сьогодні не можуть отримати за 3-4 місяці заробітної плати. А заборгованість вже сягнула 5,2 млн. грн.!. Державний і місцевий бюджет не можуть отримати надходжень до 10 млн грн., а кредитори 25 млн. грн. У той же час, наймані бригади, очолювані колишнім заступником Семанчуком О.М., справно отримують оплату на заготівельних роботах не тільки коштами, а і лісопродукцією. І це тоді, коли не проводяться тендерні процедури з виконання лісозаготівельних робіт, в той час як реалізують продукцію за прямими договорами з покупцями, а не на аукціоні, в той  час, як робиться пересортиця  з ділової деревини - в дров'яну, як закупляються запасні частини за завищеними цінами.

А ще, все це триває у той  час, коли орендується легковий транспорт, яким користується Фреяк В. Й. (місячна оренда 12 тис. грн), коли той же Бережанський лісгоп купляє в лізинг авто для потреб господарства і за два роки сплачують його (щомісячно 5 тис.грн) і автомобіль залишається на підприємстві. До речі, коли ДП «Бережанське лісомисливське господарство» виконує у повній мірі сортиментну структуру від головного користування і отримує відповідні фінансові надходження, Чортківський лісгосп не може виконати того ж, не добравши 4,2 млн. грн. не тільки по дубу, але і по інших породах.

І ще. Виявляється, Чортківському лісгоспу не потрібні рейдові бригади, щоб навести порядок з серйозними порушеннями.

Тому й минулого року кубомаса з незаконних рубок  сягнула 45 куб м з нанесенням збитків у 290 тис.грн, а обласне управління за два місяці цього року виявило збитків на 202 тис. грн., з них в природно-заповідному фонді - 17 дерев, як результат спільної раптової ревізії лісової охорони управління з працівниками Служби Безпеки України в Тернопільській області.

Звичайно, можна було б і продовжувати описувати недоліки і неефективну роботу колишнього керівника ДП «Чортківський лісгосп», але це не аудиторський звіт, який, - пише пресслужба ,  Тернопільського ОУЛМГ, - ще зроблять Держлісагентство України і правоохоронні органи, яким направлено пакет документів про розтрату державних коштів в згаданому лісгоспі.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео