Орест Сарматський

У селах Тернопільщини переходять на дистанційне самоврядування

сесія (Copy)

Нещодавно Верховною Радою було внесено зміни до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», зокрема, органам місцевого самоврядування надали дозвіл проводити пленарні засідання рад, виконавчих комітетів та депутатських комісій дистанційно.

Радники Тернопільського регіонального офісу Програми «ULEAD з Європою» підготували роз’яснення для громад Тернопільщини.

В законодавстві визначено, що в період карантину пленарні засідання місцевих рад, засідання виконавчих комітетів сільських, селищних, міських рад, постійних депутатських комісій можуть проводитися в режимі відеоконференції або аудіоконференцій (дистанційне засідання), крім питань, що потребують таємного голосування.

Також, у випадку відсутності у регламенті ради, виконавчого комітету ради, положенні про постійні комісії порядку проведення дистанційних засідань, такий порядок визначається сільським, селищним, міським головою, а у випадках, передбаченим Законом, особою, яка виконує ці повноваження чи головує на засіданні колегіального органу, до внесення змін у відповідний регламент чи положення.

- Порядок проведення дистанційних засідань повинен забезпечувати можливість реалізації прав депутатів місцевих рад, членів виконавчого комітету ради, ідентифікацію особи, яка бере участь у засіданні колегіального органу, встановлення та фіксацію результатів голосування стосовно кожного питання.

І ще. До порядку денного дистанційних засідань можуть включатися винятково питання невідкладного внесення змін до місцевого бюджету, інших питань, щодо невідкладних робіт з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій. Усі інші питання розглядаються не дистанційно, у загальному порядку, - розповів «Терену» радник з питань децентралізації та місцевого самоврядування Михайло Лисиканич.

За його словами, рішення про дистанційне засідання доводиться до відома депутатів, членів виконавчого комітету і населення не пізніш як за 24 години до його початку із зазначенням порядку денного та порядку відкритого доступу до трансляції дистанційного засідання місцевої ради.

Рішення про дистанційне засідання розміщується на офіційному веб-сайті ради з одночасним направленням цієї інформації та проектів актів з супровідними документами на офіційну електронну адресу кожного члена колегіального органу.

Важливим є нововведення щодо обов’язкового  запису дистанційного засідання, що є невід’ємною частиною протоколу засідання

Є моменти, які полегшують клопоти органів місцевого самоврядування – на проєкти рішень, рішення органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб, що можуть проводитися дистанційно, не поширюються вимоги законодавства.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео