Віра Олександрович

Порушників у Тернополі ловили у парках, на риболовлі і дитячих майданчиках (фото)

Штаб1

Тест-системи для підтвердження діагнозу коронавірусна інфекція у Тернополі куплять за власні кошти, щоб не залежати від Києва. Окрім того, у місті замислилися про доставку кисню для лікарень від різних постачальників.

Також фахівці обговорили можливість закриття на карантин підприємств і фірм, діяльність яких не є життєвою необхідністю. Про це йшлося сьогодні, 10 квітня, під час засідання міського оперативного Штабу із подолання надзвичайної ситуації.

- Заходи треба посилювати щодо тих підприємств, діяльність яких не є критично необхідною. Їх можна закрити, - вважає міський голова Тернополя Сергій Надал. - Уряд прийняв рішення, назвав такі види діяльності. Але кожне місто в умовах карантину має право вводити додаткові обмеження. Якщо у Миколаївській області, скажімо, досі немає випадків захворювання на коронавірус, то там можуть працювати ринки, а в Тернополі ми припинили їхню роботу.

Штаб2
Штаб2

Нагадаємо, комендантську годину у Тернополі вирішили не вводити, адже постанови Уряду мають рекомендаційний характер для органів місцевого самоврядування. Натомість учасники наради зосередилися на необхідності забезпечення медиків усім необхідним для боротьби із коронавірусом. Так, під час засідання Штабу підняли питання про закупівлю додаткової партії тест-систем для ПРЛ. Адже полімеразна ланцюгова реакція – точніший вид дослідження, оскільки він працює із ДНК вірусу.

- Поки є гроші, нам треба купити тест-системи, щоб не чекати, коли їх привезуть, - наголосив мер, звертаючись до начальника міського відділу охорони здоров’я Василя Даньчака. – Варто збільшити запаси кисню. Ми отримуємо його зі Львова. Якщо там станеться вибух епідемії, нам можуть відмовити.

Отже, у Тернополі займуться придбанням обладнання для власного виробництва кисню, а наразі поповнять його запас. Окрім того, продовжать закупку необхідного для додаткової лікарняної бази, яку запланували створити у лікарні №3 на випадок вибуху епідемії.

Штаб3
Штаб3

Традиційно на відеозв’язку перебували правоохоронці. Вони повідомили, що кількох порушників карантинних заборон «оформили» вже цієї ночі. До того ж, розповіли про 4-х жителів Тернопільщини, які напередодні повернулися з-за кордону приватним транспортом.

- Це двоє жителів Тернополя, один – із Кременця і ще один – зі Збаразького району, - каже начальник Управління патрульної поліції в області Богдан Шевчук. – Усі вони підписали документи про обов’язкову самоізоляцію. Також через Тернопільщину проїхала колона із 10 автобусів. Це – громадяни Молдови. Вони перетнули кордон з Польщею і транзитом через Тернопільську, Хмельницьку і Вінницьку область рухалися в бік молдовського кордону. Добралися без пригод.

Що цікаво, рекомендація патрульних щодо кількості людей в авто – лише порада задля безпеки громадян. У поліції повідомили, що штрафів за це немає. Натомість такі стягнення вже очікують на кількох тернополян, які ловили рибу на набережній Тернопільського ставу, а також на тих, кого під час карантину спіймали у парках і на дитячих майданчиках. Про це повідомив начальник міського відділу поліції Сергій Гаврилюк.

- За дві доби ми отримали загалом 287 звернень від громадян, - каже він. – Причому 43 із них стосувалися порушень карантину. Лише 12 випадків мали кримінальний характер і уже внесені до єдиного реєстру, 4 справи вдалося розкрити за гарячими слідами.

Наразі до суду передали 10 адмінпротоколів про порушення карантину. Усім обвинувачуваним призначили штрафи від 17 тис. грн. Скільки таких буде у вихідні, правоохоронці можуть лише припустити. Втім, очікують, що тернополяни дотримуватимуться додаткових обмежень, що незабаром наберуть чинності.

Фото із трансляції засідання Штабу на сторінці Сергій Надала у «Фейсбуці» 

Вибір читачів за тиждень

Відео