Орест Сарматський

Ціни на яблука в Україні за рік виросли на 85% (Агроновини)

1101 (Copy)

Оптова вартість яблук в Україні зросла за рік в середньому на 85%. Про це повідомляє EastFruit.

«Запаси якісного яблука у сховищах садівників України суттєво нижче, ніж рік тому. Частково це обумовлено загальним зниженням виробництва якісної продукції в 2019 році та хорошим внутрішнім попитом в осінній період. У той же час не варто забувати і про загрозливі темпи зростання імпорту польського яблука в Україні», — розповідає Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

Для порівняння, середні оптові ціни на яблука в Польщі зросли на 64%, хоча там і зазначалося найбільш різке зниження виробництва. У Росії, яка є найбільшим світовим імпортером яблука, ціни зросли лише на 24% за рік, а в Молдові, яка залишається найбільшим постачальником яблук в Росію, вони подорожчали в середньому на 71%.

«В цілому ж ситуація на ринку яблука для українських виробників залишається досить сприятливою. Не дивлячись на те, що ціни на яблука в Україні вищі, ніж у Польщі чи навіть Молдові, вони продовжують рости, ще більш стимулюючи імпорт яблук з Польщі. До речі, більш істотно, ніж в Україні, зросли ціни на яблука в Таджикистані, Узбекистані і в Грузії. Вони продають зараз яблука в середньому в 2,5-3 рази дорожче, ніж роком раніше через різке зниження врожаю яблук у кожній з цих країн», — додав експерт.

Україна збільшила імпорт мандаринів на 10%

Україна збільшила імпорт мандаринів на 10% або на 6,6 тисяч тонн — до 73,4 тисяч тонн, порівняно з аналогічним періодом 2018 року.

Про це повідомила асоціація Український клуб аграрного бізнесу, пише agravery.com.

Основними постачальниками мандаринів були Туреччина, яка експортувала в Україну 36 тисяч тонн (49% від усього імпорту) і Єгипет — 14,3 тисячі тонн (19%).

1102 (Copy)
1102 (Copy)

Також надходили партії мандаринів з Іспанії — 5,3 тисячі тонн (7%), Пакистану — 4,2 тисячі тонн (6%) та Італії — 3,2 тисячі тонн (4%).

Відзначається, що за останні п’ять років, з 2014 по 2018 рік, імпорт мандаринів в Україну зріс на 4%, або на 6,5 тис. тонн — до 164,6 тис. тонн.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео