Орест Сарматський

Експерт з Тернополя роз’яснив, як підприємцям легше перебути карантин

фінанси (Copy)

Нещодавно вступив в дію Закон України №540-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019)».

Радник Тернопільського регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» Сергій Триюда підготував роз’яснення щодо замін в законодавстві.

За його словами, закон направлений на допомогу бізнесу у час карантину та впливає на дохідну частину місцевих бюджетів.

- Якщо говорити про можливі втрати від даних нововведень для ОТГ Тернопільщини,  то можна оцінити їх в розмірі від 0,5% до 3,5%  розміру загального фонду бюджету, в залежності від специфіки громади. Загальна  втрат ОТГ Тернопільщини сумарно складатиме близько 22 млн грн. Варто зауважити, що такі цифри - оціночні і в реальності  залежать від того, чи подадуть платники уточнюючі декларації, а також від структури  майнових податків, – розповів Сергій Триюда.

Іншим тимчасовим заходом в рамках закону є можливість для органів місцевого самоврядування зменшення у 2020 році ставок єдиного податку для платників 1-ї та 2-ї груп. Зменшення надходжень від єдиного податку залежатиме від рішень ОТГ щодо встановлення ставок та кількості підприємців.

- Узагальнюючи нововведення, можна сказати що вони несуть певні ризики втрати доходів бюджетів ОТГ. Особливо це загрозливо для громад, які сильно залежні від одного або кількох бюджетоутворюючих підприємств. Прорахувати втрати в цьому напрямку можна або шляхом переговорів з найбільшими платниками податків, або вже за фактом, – зазначає експерт.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео