Дарія Шевченко

Тернопільщина отримала партію препарату, який використовують у лікуванні важких форм коронавірусу

ff63ada339ba20ef00546fe82979b301

297 упаковок «Плаквенілу», який застосовують у лікуванні важких форм коронавірусу, отримали медичні заклади Тернопільської області. Про це пише прес-служба Управління охорони здоров’я ОДА.

96 упаковок препарату розподілили між сімома лікарнями краю:

  • «Тернопільською міською комунальною лікарнею швидкої допомоги» - 20;
  • «Тернопільською міською дитячою комунальною лікарнею» - 10;
  • «Бучацькою ЦРЛ» - 10;
  • «Заліщицькою ЦРКЛ» Заліщицької райради - 15;
  • «Козівською ЦРЛ» Козівської райради – 10;
  • «Монастириською ЦРЛ» Монастириської райради – 20;
  • «Почаївською РКЛ» Кременецької райради – 10.

Поки 202 упаковки «Плеквенілу» залишаються на зберіганні в обласній «Базі спеціального медичного постачання». При потребі їх розподілять у медичні заклади. - Препарат належить групі протималярійних препаратів. Як і будь-який інший, «Плаквеніл» має побічну дію, тому його застосовують тільки при важких та вкрай важких формах коронавірусної хвороби. Пацієнтам, які хворіють на коронавірусну інфекцію COVID-19 у легкій формі - він не показаний, – розповіла головний експерт за напрямком «Інфекційні хвороби» управління охорони здоров’я Тернопільської ОДА Олена Герасименко.

Як повідомила Олена Герасименко, у КНП «Тернопільська міська комунальна лікарня швидкої допомоги» цей препарат використовують для лікування чотирьох хворих на COVID-19.

- Діюча речовина, гідроксихлорохін, має кумулятивну дію, тому для досягнення терапевтичного ефекту потрібно кілька тижнів, тоді як незначні побічні ефекти можуть виникати відносно рано. У разі крайньої потреби слід вживати заходи для підтримування дихання та протишокову терапію. Перед початком курсу лікування препаратом Плаквеніл усім пацієнтам необхідно пройти офтальмологічне обстеження. Окрім того, лікування даним лікарським препаратом проводиться суворо під наглядом лікаря з проведенням ЕКГ-обстежень тощо, - йдеться на сайті Управління охорони здоров’я Тернопільської ОДА.

Крім того «Плаквеніл» планують включити до програми «Доступні ліки». Про це під час заявив Міністр охорони здоров'я України Максим Степанов. Нагадуємо, поки не існує ліків проти коронавірусної хвороби COVID-19, пацієнтам надається симптоматичне лікування.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео