Орест Сарматський

«Тернопіль вже має серйозні збитки, але пом’якшувати карантин не на часі»,  – міський голова Сергій Надал

93853274_589067878367361_7508228476999041024_n

Міський голова Тернополя Сергій Надал вважає, що призупиняти чи пом’якшувати карантин не на часі, хоча він вже завдав серйозних збитків місту.

Про це очільник міста сказав під час онлайн-круглого столу «Українські міста на карантині», організованого Інтитутом Горшеніна за підтримки Асоціації міст України та інтернет-порталу LB.ua.

– За нашими підрахунками, за час карантину бюджет міста вже втратив мінімум понад 40 млн грн. Але усі втрати порахувати зараз важко, бо навіть те, що мешканці масово не оплачують за користування комунальними послугами, електроенергію, мусимо компенсувати з міського бюджету Та при цьому всьому, точка зору наших лікарів-епідеміологів одностайна: не призупиняти діючі карантинні заходи. Тільки так, жорстко, вдається мінімізувати поширення коронавірусу. Принаймні, не будемо найближчими часом вдаватися то послаблення карантину, коли не спостерігається  реальний спад кількості хворих. Призупиняти чи пом’якшувати карантинні заходи – не на часі. Зрештою, головне – не збитки, найголовніше – зберегти життя людей, – сказав Сергій Надал.

За його словами, у Тернополі кількість хворих на коронавірус щодня збільшується і сягнула 34 осіб.

Щодо тестування, то в місті прийняли рішення проводити їх у першу чергу тим, хто є в зоні ризику. Це – лікарі сімейної медицини, працівники екстреної медичної допомоги, педіатри, волонтери, працівники спецтранспорту.

Кажучи про забезпечення медичних закладів, то Сергій Надал сказав, що як лікарня швидкої допомоги, так і дитяча лікарня, які є базовими для лікування хворих на коронавіруснуї інфекцію, забезпечені усім необхідним, відповідно на 30 та 60 діб.

– Це при тому, коли рівень захворювання залишатиметься на такому ж рівні, як зараз. Звичайно, якщо буде спалах, то потреба у необхідному медичному забезпечення зросте. Справа у тому, що ми достатньо профінансували наші медичні заклади, гроші для цього є, але немає реально необхідних засобів захисту медичних працівників – медичні халати, комбінезони, респіратори. Тому щодня шукаємо необхідне, доставляємо, щось за бюджетні кошти, щось за кошти підприємців, благодійників, – додав міський голова Тернополя Сергій Надал під час онлайн-круглого столу «Українські міста на карантині».

Фото: ТОЛЦ МОЗ України

Вибір читачів за тиждень

Відео