Віра Олександрович

Власний кисень у лікарнях Тернополя повинні мати вже у кінці квітня (фото)

Штаб2

Аби спростувати інформацію про те, що тернопільські медики – «голі і босі» перед епідемією  COVID-19, керівникам усіх лікарень Тернополя запропонували сьогодні, 22 квітня, прозвітувати про стан готовності своїх закладів.

Міський голова Сергій Надал зробив це під час засідання міського оперативного Штабу із подолання надзвичайної ситуації. Мовляв, у соціальних мережах почали поширювати неправдиві дані. Нагадаємо, експерти також обговорили загалом напружену ситуацію щодо розповсюдження коронавірусної інфекції на Тернопіллі.

Чайківський
Чайківський

Тож, на словами очільників медичних закладів, тернопільські лікарні забезпечені усім необхідним як мінімум на місяць. При цьому вони постійно дбають про поповнення запасів.

Наш заклад має нині достатню кількість засобів індивідуального захисту. Цього точно вистачить на місяць, стверджує головний лікар Тернопільської лікарні швидкої допомоги Ярослав Чайківський. У наявності 14 апаратів ШВЛ, монітори, відсмоктувачі та усе необхідне обладнання для лікування пацієнтів із підтвердженим діагнозом на COVID-19.

Наразі, за його словами, до апарату штучної вентиляції легень підключена одна пацієнтка із Почаєва. Решта оснащення готова до використання, але не задіяна.

Окрім того, на завершальному етапі – підготовка до облаштування власної кисневої станції, додає він. – Приміщення уже є, підрядники пообіцяли доправити кисневі генератори до 30 квітня, хоча за умовами тендеру термін був до 30 травня.

Артимович
Артимович

Головний лікар Тернопільської міської дитячої лікарні Андрій Артимович повідомив, що очолювана ним установа забезпечена захисними костюмами для медиків на 2 місяці наперед.

Не секрет, що у нас закінчувалися респіратори, додає він. – Залишилося трохи більше 30 штук. Але сьогодні ми отримали ще 1 500 респіраторних масок типу FFP-3, яких вистачить на півтора місяця. Пацієнтів із коронавірусом у нас зараз немає.

Також до кінця цього тижня у цьому медичному закладі планують облаштувати приміщення для встановлення кисневої станції, а до кінця квітня сподіваються отримати окремі кисневі генератори. Варто зауважити, що досі кисень для пацієнтів міських лікарень доводилося возити аж зі Львова. По-перше, це – далеко і незручно, по-друге, при спалаху епідемії коронавірусу львів’яни могли відмовити «чужим», якщо кисню бракуватиме їхнім пацієнтам. Тож купити власні кисневі станції було вкрай необхідно. Здійснюють цей проект у Тернополі завдяки коштам із місцевого бюджету і меценатам.

Лазарчук
Лазарчук

Наш медичний заклад також забезпечений засобами індивідуального захисту, запевняє головний лікар Тернопільської міської комунальної лікарні №3 Юрій Лазарчук. Маємо 4 апарати ШВЛ і готові до встановлення кисневої станції в приміщенні медичного закладу.

До слова, на обсервації у цьому закладі нині перебувають 16 громадян, які прибули з-за кордону: Польща, Чехія, Естонія та Німеччина. Контактних із уже хворими пацієнтами наразі у лікарні немає.

Фото з трансляції засідання Штабу на сторінці Сергія Надала у «Фейсбуці»

Вибір читачів за тиждень

Відео