Тернополянам на замітку: секс під час пандемії COVID-19 – так чи ні?

супрун

Під час пандемії коронавірусу у тернополян часто виникають запитання, що робити, як комунікувати з людьми та, звичайно, чи можна займатись сексом у таких обставинах. Як виявилось, навіть потрібно, адже це підвищує імунітет.

Ексміністр охорони здоров’я України Уляна Супрун відповіла на пікантні питання про секс та коронавірус. Жінка зазначає, що під час статевого акту наш організм виробляє гормони, серед яких окситоцин, який позитивно впливає на імунну систему та активує так звані клітини-кілери, які «вбивають уражені вірусами клітини та не дають виникати рецидивам деяких хвороб».

Також тернополяни можуть не боятись займатись сексом нині під час пандемії, окрім випадків, коли у партнера є підвищена температура, адже, саме вона є першою ознакою COVID-19.

- Як інші респіраторні віруси, вірус SARS-CoV-2 не поширюється статевим шляхом. Жодних доказів такої ймовірності поки немає. Основний шлях поширення — через тісний контакт з хворою на COVID-19 людиною. Невеликі краплі рідин з носа чи рота поширюються під час того, як хвора людина кашляє, чхає, розмовляє або видихає повітря. Тому близький тілесний контакт, поцілунки та навіть швидке дихання, які супроводжують секс, можуть бути способом передачі вірусу від одного партнера до іншого. Вірус виявляли в фекальних масах хворих на COVID-19 людей, але поки що не знаходили в спермі або вагінальних виділеннях, - зазначає Уляна Супрун.

Також ексміністр дала кілька порад тернополянам:

- Займайтеся сексом із близькими вам людьми. Ваш найбезпечніший сексуальний партнер — ви самі. За рівнем безпеки після вас йтиме ваш постійний партнер або партнерка, з ким ви живете. Уникайте сексуальних контактів з тими, з ким ви не перебуваєте на карантині, навіть якщо це ваш постійний сексуальний партнер. Якщо у вас кілька сексуальних партнерів, обмежте зустрічі з ними. Спробуйте замінити реальний секс на віртуальний.

- Зважайте на основні способи поширення вірусу. Найперше, як може передаватися SARS-CoV-2, це під час поцілунків. Якщо людина не входить до вашого кола тісних контактів, тобто не живе з вами, обмежте поцілунки.

- Відмовтеся від сексу, якщо ви або ваш партнер чи партнерка погано почуваються. Якщо у вас або вашого партнера з’явилися симптоми COVID-19, уникайте сексу та поцілунків, зокрема.

- Користуйтеся засобами контрацепції. Крім ризику інфікуватися вірусом SARS-CoV-2 (якщо не дотримуватися заходів запобігання), не варто забувати про інфекції, що передаються статевим шляхом.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео