Орест Сарматський

Громада на Тернопільщині шукає варіанти зменшення негативних наслідків карантину

Лопушне (Copy)

У Лопушненській громаді мізкують над збільшенням надходжень до бюджету і зменшенням негативного впливу на соціально-економічний стан ОТГ.

Радники Тернопільського регіонального офісу «ULEAD з Європою» Сергій Триюда та Михайло Лисиканич поспілкувалися з представниками цієї громади. В онлайн-режимі вдалося обговорити низку важливих для громади питань.

Фінансистів громади цікавили особливості виконання бюджету в умовах карантину. Фахівці регіонального офісу «ULEAD з Європою» запропонували їм кілька варіантів мінімізації негативного впливу на бюджет від запровадження карантинних заходів. 

– Для багатьох громад області є актуальним питання наповнення місцевого бюджету в умовах карантину. Необхідно проводити аналіз видатків та надходжень, прогнозувати їх та зменшувати витрати. Тільки в такий спосіб вдасться мінімізувати негативні наслідків для бюджету від запровадження карантинних заходів, – розповідає Сергій Триюда. 

Акцентувалася увага на пошуку додаткових резервів наповнення бюджету. Експерти рекомендували керівництву громади більш ретельно підійти до підготовки та прийняття рішення про місцеві податки та збори.

– Під час консультації обговорювалися питання приєднання нових сільських рад до ОТГ. Для зміцнення спроможності громади необхідно розширювати її склад, роботу по цьому напрямку слід розпочинати зараз. Також, нам вдалося детально проаналізувати зміни чинного законодавства по електронному декларуванню та розглянути особливості трудових відносин в період карантину, – зазначив Михайло Лисиканич.

Нагадаємо, що Лопушненська ОТГ створена одна з перших у Тернопільській області наприкінці 2015 року. До складу громади входить дві сільські ради, на її території проживає більше двох тисяч жителів. Доходи загального фонду бюджету громади  за 2019 рік склали 4 млн 131,3 тис. грн. 11% бюджету громади спрямовано на капітальні видатки, які складають майже 830 грн на одного мешканця ОТГ.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео