Оксана Бучко

Як залишатись продуктивним під час самоізоляції, радить тернопільська психологиня Марина Орап

Screenshot_2020-03-17_WORK_FROM_HOME__Пошук_Google

Через півтора місяця самоізоляції страх, паніку, відчай і тривожність, спровоковані новими умовами організації соціального життя, замінили апатія, сум і роздратування від одноманітності життя, втома від щоденних домашніх обов’язків. Саме тому пропонуємо декілька психологічних порад щодо збереження продуктивності та інтересу до життя у ситуації самоізоляції від професорки Тернопільського національного педагогічного університету імені В. Гнатюка Марини Орап.

95216199_3243964295827800_5343916429873774592_n
95216199_3243964295827800_5343916429873774592_n

1. Розподіл справ у дві колонки

Визначте для себе види діяльності, які наповнюють вас енергією, приносять задоволення від процессу чи результату. Випишіть їх у табличку, де другим стовпчиком будуть ті діяльності й справи, які «забирають» вашу енергію, змушують вас почуватись спустошеним, розчарованим або роздратованим. Будьте чесні самі з собою! Проаналізуйте, в якому списку у вас більше справ? Подумайте, яким чином ви можете зменшити кількість «негативних» справ і збільшити кількість «позитивних».

2. Відкладене хобі

Оберіть або пригадайте давно відкладене хобі. Це саме час для його активізації. Вишивання, шиття, читання, скрапбукінг, плетіння тощо, що приносить вам задоволення. Замовте необхідні матеріали в інтернет магазинах – і творіть! Креативність – це те, що завжди сповнює нас енергією, надає сенс життю!

3. Виконання забутих справ

Обов’язково зробіть принаймі одну справу, яку ви давно відкладали. Ранкова (вечірня) зарядка, генеральна ревізія гардеробу, упорядкування файлів на комп’ютері, оформлення альбому фотографій, наведення ладу у кладовій чи підвалі. Усвідомлення корисності зробленого допоможе вам почуватися продуктивним!

4. План на щодень

У пригоді може стати складання плану на щодень. Так, він потрібен не тільки тоді, коли ви маєте багато робочих питань поза домівкою. В умовах карантину він набагато корисніший. Так ви зможете побачити рутинні справи і ті, які ви можете додати до свого розпорядку, щоб урізноманітнити його. Окрім того, складання плану упорядковує життя і дає вам основу для активності.

5. Тематичні вечірки з домашніми

Організовуйте зі своїми близькими «домашні тематичні вечірки» – піжамні дівчачі, кіношні, танцювальні, інтелектуальні. Добирайте тематику, готуйте необхідний антураж.

6. Онлайн графік із відпочинком

Якщо ви працюєте онлайн – чітко означте робочий час і час відпочинку. І дотримуйтесь графіка. Якщо ви вимушено не працюєте – обов’язково знайдіть спосіб отримати під час карантину нові корисні для себе знання, навички та уміння - онлайн курси, вебінари, семінари - це те, що допоможе вам залишатись продуктивним.

7. Релаксація у «happy place»

Облаштуйте своє «happy place» – місце в квартирі чи будинку, де ви почуватиметесь у безпеці, затишку і задоволенні. Таке місце відпочинку повинно бути у кожного члена вашої сім’ї. Дозволяйте собі усамітнюватись у цьому місці і релаксувати.

8. Просто відпочинок

Обов’язково дозволяйте собі «просто відпочивати» – без докорів сумління і сторонніх справ, без складання у голові планів на майбутнє та «прокручування» минулого. І пам’ятайте – карантин – це тимчасове обмеження ваших соціальних контактів. Вашу внутрішню свободу ніхто не може забрати!

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео